De roos is vaak een symbool voor de liefde. Ze zijn niet alleen mooi, maar ruiken ook heerlijk. Een echte aanwinst voor jouw tuin dus! Het is overigens wel belangrijk dat je de roos goed gaat verzorgen om te kunnen genieten van zijn prachtige bloemen.

Oorsprong

Rozen zijn familie van de Rosaceae. In het wild bestaan er ongeveer 300 soorten rozen en er bestaan zo’n 30.000 gecultiveerde rozen. Vroeger werden voornamelijk rozen geteeld in China en in Afrika door Egyptenaren, Grieken en Romeinen, maar van oorsprong komt de roos uit het noordelijke deel van de wereld. Ze kwamen voor in onder andere Noorwegen, Noord-Afrika, Canada en Mexico. 

Vermeerderen

Je kunt rozen vermeerderen door ‘m te enten, te stenten, te stekken of te oculeren. Oculeren houdt in dat je een rozenknop op een speciale manier op de wilde onderstam van een andere roos verbindt. Enten houdt in dat je twee rozentakken schuin afsnijdt en deze aan elkaar vastmaakt. Je kunt de roos ook stenten, waarbij stekken en enten wordt gecombineerd. Je maakt een stek van een wilde onderstam met daarop een ent van een roos die je wil kweken. Daarnaast kun je ook de roos stekken door een stuk af te knippen onder een oog. Zet deze in een pot en houd de grond licht vochtig.

Verzorging

De roos is best veeleisend. De roos wil op een plek staan waar de zon schijnt, in een voedingsrijke grond én met een zuchtje wind. Daarnaast wil de zon niet in een hele natte grond staan, maar hij mag ook zeker niet droog staan. Bovendien hebben ze regelmatig voeding nodig. 

Groei en bloei

De roos kan wel drie tot vier meter groeien per jaar! En hoe meer zon de roos krijgt, hoe beter de roos zal gaan bloeien. Eind juni verschijnen deze eerste bloemen en half juli staat de roos te pronken met zijn mooie bloemen. In augustus moet je helaas alweer afscheid nemen van deze rozen. In september en oktober volgt meestal de tweede bloeibeurt.

Snoei

Snoei zorgt voor groei. Dit geldt ook voor de roos. Een roos snoeien mag twee keer in het jaar gebeuren. Een keer in het voorjaar en een keertje in de zomer. Na de snoeibeurt verlangt hij wel een extra scheutje voeding.

Lijst met de 6 beste Roos aanbiedingen

Pagina beoordelen?