Wie houdt er nou niet van komkommer? Het is een frisse groente die lekker is als snack, door de sla of op een broodje gezond. Door zelf komkommers te kweken kun jij altijd genieten van deze verfrissende snack. Hier heb je echter wel veel grond én een beetje ervaring voor nodig.

Zaaien

Komkommerzaden houden van de warmte: ze ontkiemen namelijk pas bij kamertemperatuur. Het is daarom aan te raden om de komkommerzaden te zaaien in huis. Zaai de zaden een centimeter diep in de grond. Het beste is om twee zaden per potje te planten, want een kan ontkiemen terwijl de andere dat niet doet. Je beginnen met zaaien vanaf half april. Als ze eenmaal zijn ontkiemd, mogen ze vanaf half mei naar buiten toe. 

Verzorging

Zoals net al werd benoemd, wil de komkommer graag staan op een warm plekje. Bovendien moet je de komkommer genoeg ruimte geven: de komkommer kan namelijk wel twee meter hoog worden. Reken ongeveer een vierkante meter per komkommerplant of een pot die vijftien liter groot is. 

De komkommerplant is niet winterhard. Plant ze daarom pas uit na 12 mei, want vanaf deze dag is er officieel geen kans meer op vorst in de nacht.

Oogsten

Je kunt komkommers oogsten wanneer ze een lengte hebben bereikt van ongeveer twintig centimeter. Je kunt de komkommer aan de steel eraf snijden met een scherp mesje. Wacht niet te lang met oogsten want dan kan de komkommer dik worden en zullen de zaden gaan groeien. Hierdoor verliest de komkommer zijn sap en wordt de smaak bitter. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de plant zaden gaat maken, in plaats van bloemen en vruchten.

Je kunt de komkommer ongeveer twee of drie dagen bewaren wanneer je ze hebt geoogst. Leg ze neer op een koele en donkere plaats. 

Snoeien

Het snoeien van de komkommerplant zal voor meer opbrengst en smaak van vruchten zorgen. De plant verbruikt namelijk minder energie in het aanmaken van nieuwe scheuten. Bovendien heeft de plant in dat geval minder water nodig, wordt de luchtcirculatie verbetert, krijgen de vruchten een mooiere vorm en krijgen de vruchten geen bittere smaak. Snijd daarom de overtollige bladeren af en snoei de scheuten af.

Lijst met de 10 beste komkommer aanbiedingen

Pagina beoordelen?