kervelstruikje

Houd jij van anijs? Dan mag kervel zeker niet ontbreken in jouw kruidentuin. Er bestaan echter twee soorten kervel: de Roomse kervel en de gewone kervel. De Roomse kervel heeft een zoete anijssmaak, terwijl de gewone kervel een neutrale anijssmaak heeft. Daarnaast is de Roomse variant een vaste plant, terwijl de gewone variant een tweejarige plant is.

Planten

Je kunt kervel in de volle grond zaaien van april tot september. Ook kun je ervoor kiezen om te zaaien onder glas. De beste periode om dit te doen is van half februari tot half maart, of van half september tot eind oktober. Bovendien kun je beter elke paar weken een klein beetje zaaien in plaats van een keer heel veel zaden. 

Verzorging

Kervel groeit graag in de halfschaduw. In de natuur groeit kervel voornamelijk op plaatsen waar de zon niet vaak schijnt, bijvoorbeeld onder een boom of in een struik. Zorg er ook voor dat de grond continu vochtig, humusrijk en goed waterdoorlatend is. Het is echter wel belangrijk dat je de voeding niet te veel mest geeft. Hier kan de kervel namelijk niet tegen. Wel kunnen organische meststoffen de oogst verbeteren.

Zoals net al werd benoemd, is de ‘gewone’ kervel een tweejarige plant. Dat betekent ook dat de plant winterhard is. Als je de Roomse kervel in jouw tuin hebt staan hoef je deze niet elke twee jaar te herplanten. 

Oogsten

Vanaf de groei kan de kervel zijn smaak en geur verliezen, omdat hij nu al zijn energie steekt in het aanmaken van bloemen. Het is daarom verstandig om voor de bloei te oogsten. Je kunt kervel daarom het beste oogsten twee maanden na het zaaien. Meestal is dit rond juni tot september. Snij de kerveltakjes ongeveer vijf centimeter boven de grond af.

Vermeerderen

Je kunt kervel allereerst vermeerderen door te zaaien zoals hierboven is beschreven. Ook kun je kervel vermeerderen door de plant te scheuren. Scheuren houdt in dat je de plant uit elkaar trekt om zo van een plant meerdere planten te maken. Nu kun je elke plant een eigen plekje geven om nog meer te kunnen genieten van kervel.

Lijst met de 10 beste kervel aanbiedingen

Pagina beoordelen?