Wanneer je voor het eerst een pioenroos in jouw tuin plant, sta je waarschijnlijk versteld van zijn groeiproces. Het is eigenlijk maar een klein knopje op een lange steel, maar als de plant begint te bloeien zal er een explosie van een bloem plaatsvinden. De pioenroos krijgt enorme bloemen die ook nog eens lekker ruiken.

Oorsprong

De pioenroos is geen roos, ook al doet de naam dat wel vermoeden. Van oorsprong komt de pioen uit China, het Middellandse Zeegebied en de Kaukasus. In het einde van de negentiende eeuw werden pioenrozen pas gekweekt in Europa en Amerika. Vroeger aten mensen de wortels van de plant op, omdat deze zogenaamd een koortsverlagende werking zouden hebben. Tegenwoordig kun je dat beter niet meer doen.

Vermeerderen

Je moet aardig wat geduld hebben als je zelf Pioenrozen wil zaaien. In de natuur laat de pioenroos zijn zaden vallen aan het einde van de zomer. Dat is dan ook het juiste moment om zelf de zaden in de grond te stoppen. Zaai dit ondiep in een vochtige grond en je zult jarenlang moeten wachten voordat je een volwassen plant hebt. Je kunt de plant ook scheuren; zo heb je na twee jaar een volwaardige plant. Als de pioenroos is uitgebloeid, schep je deze uit de grond en je scheurt de wortels. Deze plant je weer in de tuin.

Verzorging

De pioenroos houdt van een warme zon. Zet hem daarom op een plek waar minimaal zes uur per dag zon komt. Ook houdt hij van genoeg ruimte én hij heeft een hekel aan natte voeten. Als de aarde in jouw tuin nog erg nat is, kun je een hoopje nieuwe aarde toevoegen en daar de plant instoppen. Bovendien kun je zo nu en dan wat voeding en kalk toevoegen om de groei te bevorderen. 

Groei en bloei

De pioenrozen kennen een bloeiperiode van wel twee maanden. Zo beginnen de eerste al te bloeien rondom april, terwijl de anderen pas groeien in juni. Als de pioenroos niet bloeit, staat hij waarschijnlijk te donker. Gelukkig is deze plant winterhard die wel twintig jaar lang elke lente opnieuw kunnen bloeien.

Snoei

Het is niet per se nodig om de pioenroos te snoeien. Daarentegen is dat wel nodig wanneer de bladeren bruin zijn geworden: snoei de plant elk najaar een centimeter boven de grond.

Lijst met de 5 beste Pioenrozen aanbiedingen

Pagina beoordelen?