Met een palm breng jij de tropische sferen naar de achtertuin. We vinden tegenwoordig de palm een heel normale boom, maar eigenlijk is deze boom heel bijzonder. In tegenstelling tot de meeste bomen op de wereld behoort de palm tot de eenzaadlobbige planten. Deze groep planten kent geen diktegroei; dat betekent dat de palm zijn maximale dikte al op vroege leeftijd heeft bereikt. Apart, toch?

Oorsprong

De palm behoort tot de Palmae- of Arecaceae-familie. Er bestaan maar liefst vierduizend soorten van de palm. De allereerste palmboom verscheen op de aarde zo’n 145 miljoen jaar geleden. Van nature groeien palmbomen vooral in de tropen en subtropen.

Vermeerderen

Zoals net al werd benoemd, behoort de palm, tot de eenzaadlobbigen. Dit betekent ook dat de palmboom niet vermeerderd kan worden op technieken die worden gebruikt voor tweezaadlobbigen, bijvoorbeeld stekken. Palmbomen kunnen alleen vermeerderd worden door het planten van zaden. Laat deze zaden eerst weken in water met een temperatuur van 32 tot 34 graden voor 24 tot 48 uur; het water moet wel iedere twaalf uur worden ververst. Vervolgens kun je de zaden planten in een potje van tien tot twintig centimeter diep. Plant de zaden zo’n twee tot drie centimeter diep, dek dit af en druk licht aan. De pot kun je eventueel afdekken en zet deze op een warm plekje.

Verzorging

Palmen willen graag een plekje in de zon of halfschaduw. Hoe langer hij in de zon staat, hoe meer suikers hij zal aanmaken die de plant winterhard maken. Ook willen ze graag uit de wind staan. Daarnaast moet de palm redelijk wat water hebben; als de bladeren slap hangen, mag hij een slokje water.

Groei en bloei

Palmbomen kunnen wel dertig centimeter per jaar groeien. Bovendien kunnen ze een hoogte bereiken van acht meter, ook al zal dat niet gauw voorkomen in de Nederlandse achtertuinen. Het hangt af van het soort palm of hij gaat bloeien. Bij een trachycarpus fortunei gebeurt dit pas wanneer de plant een leeftijd heeft bereikt van zeven jaar. Bij andere soorten kan het wel vijftig jaar duren voordat hij gaat bloeien.

Snoei

Normaal gesproken hoef je de palm niet te snoeien. Alleen verdorde en dode bladeren kun je weghalen. Doe dit echter wel in het voorjaar; dan zal de plant zich sneller herstellen dan wanneer je het later in het jaar doet.

Lijst met de 8 beste Palm aanbiedingen

Pagina beoordelen?