Met zijn sierlijke witte bloemen is de meidoorn geen doorn, maar een lust voor het oog. Je kunt deze plant ook gebruiken als haag. De meidoorn zal jouw tuin net een stukje mooier maken en het fijne is dat deze weinig verzorging vraagt.

Oorsprong

De meidoorn is familie van de rozen, oftewel de Rosaceae-familie. Oorspronkelijk komt de plant uit Europa, Noord-Amerika, Azië en Noord-Afrika. In deze gebieden komt de meidoorn vooral als een struik voor.

Vermeerderen

Je kunt de meidoorn vermeerderen door de plant te stekken. Er bestaan wel meidoornzaden, maar hier moet je ten eerste heel lang op wachten en ten tweede zijn sommige zaden gewoon leeg. Wanneer je toch wil zaaien, kun je dit na half mei buiten doen. Als je wil stekken, kun je dat beter aan het einde van de zomer doen. Maak een stek van een halfverhoute tak en steek deze in de stekgrond. Zet de stek op een lichte en warme plek en geef regelmatig water.

Verzorging

De plant groeit op vrijwel elke grond, maar toch heeft de meidoorn de voorkeur voor een kalkrijke bodem. De grond mag telkens een beetje vochtig zijn. Bovendien wil de plant een plekje in de zon of halfschaduw. Je kunt jonge meidoorns bemesten in het voorjaar.

Groei en bloei

De meidoorn groeit per jaar ongeveer twintig tot veertig centimeter per jaar. Dit hangt echter wel af van de standplaats. De meidoorn kan bloeien rond mei of juni met bloemen waar een sterke geur van afkomt. Gelukkig is de meidoorn winterhard.

Snoei

Als de meidoorn bij jou als haag moet dienen, is het belangrijk om deze regelmatig te snoeien. Hiervoor is juni een geschikte tijd om de haag te snoeien. Het is lastig om de haag in een strakke vorm te snoeien, maar zijn coupe maakt de haag wel weer netjes. Ook kun je in september nogmaals de haag snoeien. Als je de meidoorn als boom gebruikt, kun je alleen de zijtakken weghalen in de zomer. Zo blijft de stam goed zichtbaar en oogt de boom weer netjes.

Lijst met de 10 beste Meidoorn aanbiedingen

Pagina beoordelen?