We kennen de laurier allemaal van zijn heerlijke bladeren die veel smaak afgeven. Naast dat de plant een lekkernij is, is het ook een mooie plant die we zowel binnen als buiten kunnen zetten. Let er wel op dat niet elke laurier geschikt is om op te eten.

Oorsprong

De laurier komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied en Azië. Toch zeggen sommige mensen dat de laurier ook afkomstig is uit Griekenland, omdat de Grieken van de laurier bladeren plukten om er een bloemenkrans van te maken als overwinning op de olympische spelen. De Laurier behoort tot de Lauraceae-familie.

Vermeerderen

Je kunt de laurier stekken. Dit kun je doen door middel van kopstekken of wortelstekken. Je kunt een takje afsnijden en deze in stekgrond zetten. Als er wortels en knoppen beginnen te vormen, mag hij in een aparte pot verder doorgroeien. Wel heb je twee planten nodig van een mannelijke en een vrouwelijke plant als je zaad wil kweken, omdat de laurier tweehuizig is. Je kunt ook deze zaden ook gewoon in de winkel kopen.

Verzorging

De laurier heeft redelijk veel water nodig, maar geef niet te veel. Deze wil namelijk geen natte voeten hebben. Bovendien houdt deze plant van het zonnetje. Toch vindt hij het ook prima om in de halfschaduw te staan, maar tegen koude temperaturen kan deze plant zeker niet. 

Groei en bloei

De gemiddelde groeisnelheid van de Laurier is zo’n veertig tot vijftig centimeter per jaar. Dit verschilt echter wel per soort, want de Portugese Laurier groeit maar vijftien tot dertig centimeter per jaar. Als de laurier in bloei staat, zal hij witte bloemen geven die later besjes worden. Let er wel op dat de laurier niet winterhard is, maar wel wintergroen. Vooral jonge planten willen daarom graag naar binnen.

Snoei

Je kunt het beste de laurier snoeien rond het voorjaar, dus in maart of april. Ook kun je ‘m nog een snoeibeurt geven rond augustus of september. Je kunt het beste een laurierhaag snoeien met een snoeischaar. Zo wordt deze mooi strak!

Lijst met de 9 beste Laurier aanbiedingen

Pagina beoordelen?