catalpa

De catalpa is een geliefde boom. Deze boom geeft een landelijke uitstraling en heeft hartvormige bladeren die samen een grote bol vormen op een dunne stam. Een andere naam voor catalpa is Trompetboom, die wel wat minder bekend is dan zijn wetenschappelijke naam.

Oorsprong

Rond 1850 is de catalpa ontstaan in Frankrijk. De catalpa bignonioides komt oorspronkelijk uit het Cherokee-gebied, wat in het zuidoosten van Amerika ligt. De catalpa speciaosa komt oorspronkelijk uit het noorden van Amerika, zoals Ohio.

Vermeerderen

Je kunt ervoor kiezen om de catalpa te vermeerderen door zaden te zaaien. Ook kun je ervoor kiezen om hem te stekken. Als je wil stekken, moet je een tak van ongeveer tien centimeter afsnijden. Je moet zo diagonaal mogelijk snijden. Vervolgens zet je hem in stekgrond en nu is het afwachten totdat de stek wortels aanmaakt.

Verzorging

De catalpa houdt niet van een vochtige grond. Plaats hem daarom op een plek waar het water goed door kan lopen. Ook wil hij op een zonnige plek staan dat ook nog beschut ligt. Vooral met extreem warm weer is het nodig om de boom zo nu en dan water te geven. 

Groei en bloei

Een volwassen catalpa is een interessante verschijning. De kroon kan enorm breed worden wat als een grote parasol kan dienen voor jouw tuin. Daarnaast wordt de boom niet heel groot: gemiddeld zo’n tien tot twaalf meter. Ook kan de catalpa in bloei staan. Vooral in de zomermaanden kunnen er lange, witte of roze bloementrossen verschijnen aan de Trompetboom.

Snoei

Het is belangrijk om een catalpa te snoeien, vooral de bolcatalpa. Als je dit overslaat, kunnen de takken wel een doorsnede krijgen van vier meter. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor harde windstoten. De beste periode om de catalpa te snoeien is van januari tot februari, als het niet vriest.

Lijst met de 8 beste Catalpa aanbiedingen

Pagina beoordelen?