Groene inhoudsopgave

Oregano wordt ook wel wilde marjolein genoemd. We gebruiken het voornamelijk voor over onze pasta, op onze pizza of bij de kip. Het is een fijne smaakmaker die ook nog eens heel makkelijk te onderhouden is in onze kruidentuin.

Planten

Je kunt oregano binnenshuis telen, maar je kunt ‘m ook buiten in de tuin zetten. Wel vraagt de oregano in dat geval enkele eisen van jou. De grond moet namelijk goed gedraineerd zijn, een tikkeltje droog zijn én moet voldoende voedingsstoffen bevatten. Ook kun je ervoor kiezen om de zaden van de oregano te zaaien in de volle grond of in potten. Dit kun je doen vanaf half mei. Als de plantjes vijf centimeter hoog zijn geworden, mogen ze op hun eindbestemming staan.

Verzorging

Zoals net al even kort werd benoemd, houd de oregano van een droge grond. Toch kan hij zeker niet overleven als hij geen water krijgt. In de groeiperiode mag je de oreganoplant wat water geven, maar hij kan niet tegen natte voeten. Zorg er dus voor dat het water goed kan weglopen. Bovendien wil de oregano graag in de volle zon staan.

Eigenlijk is de oregano een meerjarige plant, maar in Nederland overleeft hij het maar een jaar. Je kunt hem wel laten overleven als je ‘m in de winter op een plek zet waar hij niet veel regen op zich zal krijgen. 

Oogsten

Je kunt de bladeren van de oregano op ieder moment oogsten, wanneer jij wilt. Ook zijn de piepkleine bloemetjes van de plant eetbaar en hebben ongeveer dezelfde smaak als het blad.

Vermeerderen

Er zijn meerdere manieren om de oregano te vermeerderen. Zo kun je ‘m scheuren. In dat geval scheur je de wortelkluit doormidden, zodat je meerdere planten hebt. De beste tijd om dit te doen is in het voorjaar wanneer de plant nog in een ‘winterslaap’ is. Ook kun je de oregano stekken door er een tak van af te knippen. Zet deze tak in stekgrond en zet hem later in de volle grond. Dit is echter wel een omslachtigere manier.

Lijst met de 9 beste Oregano aanbiedingen

Pagina beoordelen?