Tijm is een veelgebruikt kruid en mag daarom zeker niet ontbreken in jouw keuken. Ook zijn bijen en andere nuttige insecten dol op dit kruid. Dat is ook niet zo gek, want tijm ruikt heerlijk. Je krijgt er bijna honger van.

Planten

Je kunt tijm al vroeg in het voorjaar zaaien. De plant komt oorspronkelijk uit de Mediterrane streken en om ervoor te zorgen dat deze sterk genoeg is voor de winter, kun je de plant al beginnen te zaaien rond februari en april. Je kunt ervoor kiezen om binnenshuis te planten in een verwarmde kweekbak, of buiten in de volle grond als de vorst voorbij is. Als je tijm binnenshuis zaait, mag hij in mei naar buiten. 

Verzorging

Tijm wil graag op een zonnige plek staan waar niet veel kou aan te pas komt. Ook wil hij op een beschut plekje staan uit de wind. Bovendien moet de grond kalkrijk zijn en vochtdoorlatend. Dat is nogal een boodschappenlijst.

Deze kruidenplant is gevoelig voor de winter. Het is dus aan te raden om tijm te beschermen in de winter. Over het algemeen is tijm winterhard, maar het kan zijn dat hij het niet overleeft te wijten aan regen en kou. Wel behoudt de tijm zijn blaadjes als hij de winter goed is doorgekomen.

Oogsten

In het eerste jaar is het belangrijk om de plant niet meteen kaal te plukken. De jonge tijm moet namelijk groot en sterk zijn om zich voor te kunnen bereiden op de winter. Daarom is het aan te raden om alleen de kleine groene topjes te plukken. Deze zijn het lekkerst en hierdoor gaat de plant zichzelf alleen maar meer uitbreiden.

Vermeerderen

Je kunt tijm stekken. Knip een takje van tien centimeter lang af en haal de onderste bladeren weg. Ook moet je de barst wegschrapen; dit kun je doen met een scherp mesje. Zet de tak op een glaasje water en er zullen vanzelf wortels verschijnen, waarna hij in de volle grond gezet mag worden.

Lijst met de 10 beste Tijm aanbiedingen

Pagina beoordelen?