In alle kleuren van de regenboog kun je de petunia krijgen. Wanneer jouw tuin omgetoverd moet worden tot een kleurrijke omgeving, mogen petunia’s zeker niet ontbreken. Bovendien zijn deze goed bestand tegen de zomerzon: ideaal. 

Oorsprong

De petunia kent zo’n 35 soorten. Al deze soorten komen van oorsprong uit Zuid-Amerika. De petunia behoort net als de paprika, aubergine en de lampionplant tot de Solanaceae. 

Vermeerderen

De beste tijd om de kleurrijke petunia te zaaien is in het voorjaar, of eigenlijk voor het voorjaar: in februari en maart. Begin eerst met zaaien in een zaaibakje totdat je ongeveer drie blaadjes ziet. Dat is het juiste moment om de baby-petunia’s in de volle grond te stoppen, maar houd ze nog wel even binnen. Je kunt ze wel af en toe laten wennen aan de buitenlucht. In mei mogen ze officieel naar buiten.

Verzorging

De petunia vindt het prima om in normale potgrond te staan en het maakt hem niet uit of je ‘m in de volle grond zet of in een bloempot. Bovendien staan ze graag in de zon, maar wel uit de wind. Daarnaast willen ze constant voorzien zijn van water aangezien ze meestal in de volle zon staan. Wel moet het water weg kunnen, zodat de wortels niet gaan rotten.

Groei en bloei

De petunia is een snelle groeier. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, is het fijn voor de plant om deze gelijk weg te halen. Hierdoor word jij het hele seizoen door beloond met verse, nieuwe bloemen.

Snoeien

Snoeien is vaak niet nodig bij de petunia, maar dit verschilt per soort. Lees daarom altijd het meegeleverde kaartje van de plant. Als je het niet kunt laten om de petunia te snoeien, is de beste tijd eind augustus. Knip de plant ongeveer vijf centimeter boven de grond af en geef daarna voldoende water en mest.

Lijst met de 10 beste Petunia aanbiedingen

Pagina beoordelen?