Veel mensen denken dat de begonia een plant is die alleen binnen kan staan. Dat is niet helemaal waar, want er bestaan ook prachtige exemplaren van deze plant die in de buitenlucht kunnen overleven. Zo kun jij zonder veel moeite die extra finishing touch geven aan jouw balkon of tuin.

Oorsprong

De meeste begonia’s komen uit de tropische gebieden van Amerika, maar je kunt ze wellicht ook tegenkomen in de Himalaya en de Molukken. In Europa werd de plant pas populair in 1831, terwijl de Begonia in 1960 al werd ontdekt.

Vermeerderen

De meeste begonia’s zijn niet winterhard. Als je gaat zaaien is het dus belangrijk dat er geen vorst aan zit te komen. Voor de rest kun je ze het hele jaar door zaaien.

Verzorging

Het liefst staat de begonia in de halfschaduw uit de wind. Bovendien zullen ze heerlijk vertoeven als ze in de vochtige potgrond staan, alleen houdt hij niet van natte voeten. Als je de begonia dus buiten in een pot hebt staan, zorg er dan voor dat er gaten onder in de pot zitten. Bovendien zullen ze het ook prettig vinden om een keer in de maand – in de bloeiperiode – wat mest te krijgen. Oh ja, besproeien vindt de begonia niet zo fijn.

Groei en bloei

Begonia’s laten zich niet kennen als het wat slechter weer is. Ze bloeien namelijk bij elk weertype en komen verspreid in bloei. Je hebt dus niet een bepaalde maand waarin de begonia’s gaan bloeien. Daarnaast zijn de meeste begonia’s niet winterhard. Je kunt ze wel laten overwinteren door de planten in een ruimte te zetten waar het minimaal zeven graden is. Als je knolbegonia’s hebt, moet je deze voor de winter uitgraven.

Snoeien

Raak de bloemen van de begonia het liefst zo min mogelijk aan. Als ze zijn uitgebloeid of zijn verwelkt, kun je ze beter wel weghalen. Bovendien kun je de begonia’s snoeien als je ze een mooiere coupe wil geven.

Lijst met de 8 beste Begonia aanbiedingen

Pagina beoordelen?