Met zijn verschillende vormen en kleuren is de skimmia een echte liefhebber bij menig tuineigenaren. Deze plant blijft groen in de winter en in de lente zal de heester een lekkere geur achterlaten. Heb jij jouw tuin al opgefleurd met deze prachtplant?

Oorsprong

De skimmia is een heester van de familie Rutaceae, waarvan ook de citrusbomen deel uitmaken. Deze plant kent vele soorten en zijn in het algemeen oorspronkelijk uit Oost-Azië. Je zag hem vroeger vooral in China en de Himalaya. In Nederland is-ie gekweekt om te kunnen overleven in onze tuinen.

Vermeerderen

Je kunt de skimmia vermeerderen door ‘m te stekken. De stekken worden van de topscheuten afgeknipt en zorg ervoor dat er twee bladparen aanzitten, en haal de onderste bladparen eraf. Zet het stekje in een potje gevuld met bladaarde en scherpzand. Je kunt de skimmia ook zaaien of door hem af te leggen. Dit laatste houdt in dat je een tak naar de grond buigt, zodat de afgebogen tak wortels aanmaakt.

Verzorging

De skimmia is geen lastige plant. Hij houdt niet van natte voeten; als je hem dus in een pot plaatst moet je gaten onder in de pot hebben. Bovendien houdt deze van een zure grond. Als de grond niet zuur genoeg is, worden de bladeren geel. Ook mag je hem twee keer per jaar voeding geven.

Groei en bloei

De heester heeft een normale groeisnelheid. Toch kan de skimmia erg breed worden, waardoor hij een kale plek in het midden krijgt. Als je hem na de bloei terugsnoeit kun je dit gat voorkomen. Hij zal gaan bloeien van april tot en met mei met roze bloemetjes. Daarnaast is de heester winterhard en wintergroen. Als er een strenge vorst aan zit te komen, is het aan te raden om de plant in te pakken.

Snoei

De skimmia kun je het beste in het voorjaar snoeien. Het is niet per se nodig om de heester te snoeien, maar als er te veel kale plekken in de plant ontstaan is dat wel aan te raden. 

Lijst met de 8 beste Skimmia aanbiedingen

Pagina beoordelen?