Groene inhoudsopgave

Het kweken van rucola gaat niet vaak mis. Het is namelijk een erg makkelijke moestuinplant die niet veel verzorging nodig heeft. Dat betekent dat je zonder veel moeite altijd wat rucolablaadjes aan jouw gerecht kunt toevoegen.

Zaaien

Van eind februari tot september kun je rucola zaaien. Bovendien hoef je deze zaden niet diep te zaaien: een tot twee centimeter diep in de grond is al diep genoeg. Dit komt omdat rucolazaden erg klein zijn. 

Verzorging

Rucola wil graag in een vochtige grond staan. Als de grond gaat uitdrogen, zullen de bladeren bitter smaken. Je kunt zien wanneer de rucola te droog staat: dan zal hij gaan bloeien. Dit is een teken dat je echt wat meer water mag geven. Bovendien mag je rucola op een plekje zetten waar niet te veel zon komt. Ook dan zullen de bladeren een bittere smaak krijgen. 

Rucola is redelijk winterhard. Het is namelijk, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, een vaste plant. 

Oogsten

Je kunt de rucolablaadjes oogsten wanneer ze groot genoeg zijn. De perfecte grootte is ongeveer tien centimeter. Echter, moet je erop letten dat je het hart van het blad heel laat. Hieruit zal weer een nieuw blaadje groeien.

Snoeien

Je hoeft de rucolaplant niet te snoeien, behalve wanneer hij in bloei staat. Knip dan de bloeistengels eraf. Je kunt de bloemen mee knippen maar hoeft niet per se: deze zijn namelijk ook eetbaar. Na de bloei gaat de plant zaden aanmaken en dat kost te veel energie voor de plant. Hierdoor zal de groei van nieuwe bladeren achteruitgaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Pagina beoordelen?