Wortel is een leuke groente om te kweken. Allereerst heb je er weinig omkijken naar: de plant zal wel gaan groeien. Wel is geduld een schone zaak, want je kunt pas na een aantal maanden gaan beginnen met oogsten. Als de oogst klaar is kun je gaan genieten!

Zaaien

De zaden van wortels kun je in de grond stoppen tussen maart en eind juli. Je hoeft niet te gaan voorzaaien, want wortels zullen een hele diepe wortel aanmaken. Begin dus te zaaien in de volle grond. Je maakt simpelweg een klein gleufje in de grond en om de drie centimeter leg je een zaadje. Het kan overigens wel drie tot vier weken duren totdat ze eindelijk zijn ontkiemd.

Verzorging

Zoals net al werd benoemd, is de wortel een plant die niet veel aandacht nodig heeft. Wel moet je erop letten dat de grond niet zal uitdrogen. Daarnaast heeft de wortel niet veel bemesting nodig: je moet hier zelfs mee oppassen. Als je te veel voeding geeft zal het loof gaan groeien maar de wortel niet. Ook zal de wortel het goed doen op een luchtige bodem.

Wortels kunnen wel tegen een beetje kou. Wel moet je ervoor zorgen dat de grond niet nat is: hierdoor kan de grond gaan bevriezen en dus ook de wortel. 

Oogsten

Het is afhankelijk van het soort wortel wanneer je deze kunt oogsten. Je kunt de zomerwortel namelijk oogsten van juli tot oktober, terwijl je de winterwortel oogst rond oktober en november. Het oogsten van een wortel gaat vrij eenvoudig: je trekt de wortelen aan hun loof met de hand uit de grond. Als je niet goed weet of de wortel klaar is om geoogst te worden, kun je een beetje grond rond de wortel weghalen. Als je een wortel ziet van ongeveer twee centimeter is-ie perfect.

Snoeien

Je hoeft de wortel niet te snoeien. De groente groeit immers onder de grond.

Lijst met de 8 beste wortel aanbiedingen

Pagina beoordelen?