Veel mensen hebben een haatliefdeverhouding met spruitjes. Je weet wel, die kleine kooltjes die groeien in een spruitkool. De spruitkool behoort tot de koolgewassen en wordt vooral in de winter gegeten.

Zaaien

Niet ieder ras kun je tegelijk zaaien. Het hangt dus af van het ras wanneer je kunt beginnen met zaaien. Zo kun je het ene ras voorzaaien van half februari tot eind maart, terwijl het andere ras pas gezaaid wil worden rond april. Ze willen in ieder geval wel allemaal een licht plekje krijgen. Als de planten vijf tot tien centimeter zijn, mogen de miniplantjes naar buiten. Ook hierbij willen ze een zonnige plek krijgen.

Verzorging

De spruitkool is een makkelijke moestuinplant als het gaat om verzorging. Zo heeft deze weinig water nodig. Daarnaast doet deze niet zo heel moeilijk over zijn standplaats. Hij zal het goed doen in de zon of halfschaduw. Wel moet je rekening ermee houden dat de kolen zestig centimeter hoog kunnen worden.

Spruiten zijn redelijk winterhard. Echter, is dit wel afhankelijk van het soort ras dat je hebt gekweekt. Bij flinke vorst kun je ze dus beter gaan oogsten.

Oogsten

In tegenstelling tot veel andere groenten, is spruitkool op het lekkerst wanneer de koude periode eraan zit te komen. Zo kun je vanaf december de spruitjes gaan oogsten. Oogst de spruitjes wanneer ze dicht en hard zijn: je trekt de spruit van boven naar beneden totdat het steeltje afbreekt.

Snoeien

Het heeft geen nut om de spruitkool te snoeien. Het wordt zelfs afgeraden: de grote bladeren van de spruitkool houden de vogels weg van de lekkere spruitjes.

Lijst met de 10 beste Spruitkool aanbiedingen

Pagina beoordelen?