Een makkelijke kamerplant, is eenvoudig te vermeerderen én het is zeker een kleurrijke toevoeging aan jouw plantencollectie: de vrolijke tradescantia. Deze plant wordt ook wel de Vaderplant genoemd.

Oorsprong

De tradescantia behoort tot de Commelinaceae-familie. Oorspronkelijk komt deze plant uit Noord- en Zuid-Amerika en wordt in die gebieden vaak gezien als bodembedekker. De tradescantia kent ongeveer zestig broertjes en zusjes waarvan de meeste hangen, maar ook een aantal die in de hoogte groeien. 

Dier- en kindvriendelijk

Wanneer iemand aan de tradescantia knabbelt, kan diegene misselijk worden. Het is dus af te raden om van deze plant te eten.

Water

De stengels van de tradescantia kunnen aardig wat water opleveren. Het is dus niet erg dat je een keer een waterbeurt overslaat. Het is daarom ook belangrijk dat je tussen de waterbeurten de aarde laat opdrogen. Als de plant lang droog staat zullen de bladeren gaan hangen en zullen de vertekeningen in het blad doffer worden. Als je te veel water geeft kan de plant gaan rotten.

Licht

De tradescantia houdt wel van wat licht. Zet hem overigens niet in het felle zonlicht neer, maar het liefst in de halfschaduw. Het blad zal verkleuren als de plant te licht staat. Als de plant weinig blad aanmaakt, mag de tradescantia iets lichter staan.

Voeding

Alleen in de lente en zomer is het aan te raden om de tradescantia water te geven. Begin pas met voeden als alle voedingsstoffen uit de potgrond zijn opgenomen; dat is meestal na zes of acht weken.

Verpotten

Je kunt de tradescantia verpotten. Hierdoor zal hij nog harder gaan groeien. Doe dit overigens wel in de lenteperiode of direct wanneer je hem hebt aangeschaft. Het nieuwe huisje moet zo’n twintig procent groter zijn dan zijn oude pot.

Lijst met de 10 beste Tradescantia aanbiedingen

Pagina beoordelen?