De onverwoestbare zamioculcas is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in onze huishoudens. De plant wordt ook wel ZZ-plant of emerald palm genoemd. Het is nog maar een jonge kamerplant, maar is al uitgegroeid tot een van de geliefdste kamerplanten van deze tijd.

Oorsprong

Van nature komt de ZZ-plant uit Zanzibar, Kenia en Madagaskar. De plant groeit dus eigenlijk op redelijk droge plekken. Gelukkig doet de plant het ook goed in onze woonkamers. De plant heeft zulke dikke wortels dat de plant zelfs de buitenpot kapot kan maken.

Dier- en kindvriendelijk

De ZZ-plant is licht giftig. Laat jouw dier of kind dus niet knabbelen aan deze plant.

Water

De ZZ-plant slaat water op in zijn bladeren, stam en wortels. Het is dus niet nodig om deze plant heel veel water te geven. Wanneer je te veel water geeft ontstaat de kans op natte voeten. Dat is bij deze plant het grootste gevaarte. Laat de potgrond dus volledig opdrogen voordat je weer een scheutje water geeft.

Licht

Een plekje in het licht of een plekje in de halve schaduw: de ZZ-plant vindt het prima. Wanneer hij minder licht krijgt, zal hij ook minder hard gaan groeien. In het licht zal deze plant echter een groeispurt ervaren.

Voeding

Een keer per maand mag je de ZZ-plant voorzien van een scheutje voeding. Doe dit overigens alleen in de lente- en zomermaanden.

Verpotten

De wortels van een ZZ-plant groeien in de vorm van een knol. Deze knol kan steeds breder worden, waardoor de kans bestaat dat jouw mooie sierpot aan gort gaat. Het is dus aan te raden om de ZZ-plant regelmatig te voorzien van een grotere pot.

Lijst met de 10 beste Zamioculcas aanbiedingen

Pagina beoordelen?