Soms kan het zijn dat als je een plant in huis haalt dat je allemaal vliegjes ontdekt, dit zijn meestal rouwvliegjes. Ook kunnen rouwvliegjes ontstaan nadat jij je planten al een tijdje in huis hebt. Wat zijn eigenlijk rouwvliegjes en wat kun je hier aan doen? Dat lees je in dit artikel. 

Wat zijn en doen rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn muggen die lijken op fruitvliegjes. Deze rouwvliegjes komen vaak in je huis, bij het aanschaffen van nieuwe planten. Ook kunnen ze gewoon bij je naar binnen zijn gevlogen, ze komen namelijk af op organische en plantaardige materialen, denk hierbij bijvoorbeeld aan potgrond. Rouwvliegjes voeden zich aan dode plantenresten. Rouwvliegjes zijn erg vervelend, alhoewel ze maar een kort bestaan hebben, zijn ze niet zomaar weg.

Ze leven namelijk maar twee dagen. Helaas planten deze vliegjes zich snel voort. Dit is erg vervelend, want het kunnen soms wel tweehonderd eitjes zijn die uit moeten komen. Je komt er dus niet zomaar vanaf. Het vervelende aan de larve zijn dat ze niet alleen de dode resten van je plant opeten, deze gaan namelijk ook aan de wortels van je plant zitten. Het gevolg hiervan is dat je plant af zal zwakken, aangezien je plant niet meer goed water en voedingsstoffen kan opnemen. Daarom is het belangrijk om iets aan deze irritante vliegjes te doen.

Hoe voorkom je rouwvliegjes?

Rouwvliegjes helemaal voorkomen kan helaas niet, maar je kunt verschillende dingen doen om het risico op deze vliegjes te verminderen. Denk hierbij aan:

Niet teveel water geven: Teveel water aan je plant geven is nooit goed, je plant kan dan namelijk last krijgen van wortelrot. Ook verhoog je het risico op rouwvliegjes. Rouwvliegjes komen namelijk af op natte en rotte potgrond. 

Hou je plant gezond: Rouwvliegjes komen bijna niet af op gezonde planten. Zorg er dus voor dat jouw plant gezond en blij is. Een gezonde plant krijgt nooit te veel water, heeft een goede standplaats en krijgt plantenvoeding. 

Nieuwe plant goed onderzoeken: Het is van belang om goed te kijken of jouw nieuwe plant last heeft van rouwvliegjes. Dit kun je doen door te tikken en te duwen op het potgrond van deze plant. Als er vliegjes omhoog springen, weet je hoe laat het is. Zorg ervoor dat je deze plant als het ware in quarantaine zet. Je wilt natuurlijk niet dat deze plant rouwvliegjes overbrengt aan jouw andere planten.

Hoe kun je rouwvliegjes het makkelijkst bestrijden?

Helaas zijn rouwvliegjes niet gemakkelijk te bestrijden. Wel kun je verschillende dingen proberen om deze muggen toch weg te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld je plant laten uitdrogen, helaas is dit niet zo goed voor je plant, maar op een gegeven moment zullen de vliegjes weggaan. Ook kun je je plant in nieuwe potgrond zetten, het is dan wel van belang dat je de wortels af spoelt. 

Zand over de potgrond met rouwvliegjes strooien helpt ook tegen rouwvliegjes. Hierdoor zullen de vliegjes er niet doorheen komen. Laat het zand niet langer dan twee weken liggen, dit kan namelijk voor verstikking en zuurstofgebrek zorgen bij jouw plant. 

Veelgestelde vragen

Hoe zien rouwvliegjes eruit?

Rouwvliegjes hebben wel wat weg van een fruitvliegje, alleen heeft een fruitvliegje rode ogen.

Zijn rouwvliegjes schadelijk voor mijn planten?

Rouwvliegjes zelf zijn niet zozeer schadelijk voor de planten, maar de larven ervan wel. De larven eten namelijk ook de wortels van de plant op.

Hoe bestrijd ik rouwvliegjes?

Rouwvliegjes houden van vochtige potgrond. Je kunt daarom de potgrond van de plant laten uitdrogen, maar daar wordt jouw plant waarschijnlijk niet zo blij van. Een effectieve manier is om aaltjes aan te schaffen. Deze diertjes eten de larven van de rouwvliegjes op.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *