Je zit naar jouw favoriete plant te kijken en ineens vliegt er iets tegen je aan. Grote kans dat je te maken hebt met rouwvliegjes. Deze vliegjes worden ook wel rouwmuggen of rouwvarenmuggen genoemd – want het zijn helemaal geen vliegjes, maar muggen. Toch prikt deze mug niet. De rouwvliegjes hebben wel wat weg van de fruitvlieg, alleen zijn deze plantenliefhebbers nóg kleiner. 

Oorzaak

De oorzaak van de rouwvlieg is moeilijk te achterhalen. Wel is bekend dat deze vliegjes graag in een warme en vochtige omgeving leeft. Je ziet ze daarom ook graag rondvliegen rondom vochtig potgrond. Ook kunnen rouwvliegen jouw huis binnenvliegen wanneer je een raampje open hebt staan.

Schade

Rouwvliegjes houden ervan om zich voort te planten; dit doen ze dan ook hun hele leven door. Bovendien kunnen ze wel tweehonderd eitjes in jouw plant leggen. Wanneer deze eitjes uitkomen, heeft de larf van de vlieg trek en gaat hij knagen aan de gezonde wortels van jouw plant. Hierdoor kan jouw plant verzwakken. De larven ontpoppen zich uiteindelijk tot vliegjes en gelukkig doen deze vliegjes niet zo heel veel kwaad. Deze eten vooral dode plantenresten op.

Behandeling op natuurlijke wijze

Er zijn meerdere manieren waarop je de rouwvliegjes kunt proberen te bestrijden. Toch lukt dit vaak niet helemaal, gezien de vliegjes honderden eieren op een dag kunnen leggen. Je kunt de volgende methodes proberen:

  • Plant uitdrogen: Rouwvliegjes houden van vochtige potgrond. Het is dus belangrijk om jouw plant te laten uitdrogen. De vliegjes zullen hier uiteindelijk vertrekken.
  • Nieuw potgrond: De larven zitten natuurlijk in de vochtige potgrond. Het kan wellicht helpen om de potgrond te verversen. Haal de plant uit de pot en spoel voorzichtig de wortels schoon. Wanneer dit een grote klus is, kun je ook alleen de bovenste laag potgrond verversen. De larven zitten namelijk alleen op de bovenste laag potgrond.
  • Zand: Schep wat zand uit de zandbak van de speeltuin. Het zand zal de lucht blokkeren waardoor de larven geen zuurstof meer krijgen. Bovendien kan de rouwvlieg geen nieuwe larven meer leggen. Laat echter het zand niet té lang liggen, anders kunnen ook de wortels van jouw plant afsterven.
  • Kaneel: Leg wat kaneelpoeder op de potgrond of kook een liter water met twee theelepels kaneelpoeder. Giet dit vervolgens in de plant.
  • Witte wijn: Zet een glaasje witte wijn met een scheutje afwasmiddel neer bij jouw planten. Binnen een mum van tijd zal het glaasje vol zitten met die rot vliegjes.
  • Aaltjes: De beste methode om rouwvliegjes en zijn larven te bestrijden, is door middel van aaltjes. De aaltjes eten de larven. Houd je plant wel vochtig als je aaltjes geeft.

Behandeling met bestrijdingsmiddelen

Heb je van alles geprobeerd en vliegen de beestjes jou nog steeds om de oren? Wellicht kun je een van de onderstaande bestrijdingsmiddelen proberen. 

[Link affiliate]

Veelgestelde vragen

Waar kunnen rouwvliegjes niet tegen?

Droge grond, want de rouwvliegjes houden alleen van vochtige en rottige grond. Geef je planten daarom niet teveel water. Hiermee heb je al snel geen last meer van deze vliegjes.

Kunnen rouwvliegjes kwaad?

De rouwvliegjes doen gelukkig zelf geen kwaad. Belangrijker zijn de larven, welke eten aan de wortels van de plant. Wanneer dit langdurig het geval is, dan zal de plant uiteindelijk verwelken.

Waarom helpt kaneel tegen rouwvliegjes?

Kaneel doodt de larven van de rouwvliegjes. Hiervoor maak je eerst een mengsel van twee lepels kaneel met kokend water. Dit mengsel doe je vervolgens op de grond van de plant. Het is niet schadelijk voor de plant, maar wel heel effectief.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *