Hè bah, nog zo’n vervelende luis. Helaas is deze dopluis ten opzichte van zijn andere luizenbroertjes lastiger te bestrijden. Deze dopluis heeft als het ware een schild om zich heen, waardoor dit beestje goed is beschermd tegen gevaren om zich heen. De dopluis kan er ook wel uitzien als een wit pluisje, waardoor hij ook wel wollige dopluis wordt genoemd. De dopluis is echter wel anders dan de schildluis, die vaak met elkaar worden verward.

Oorzaak

De dopluis lift mee met andere planten, dieren en tocht. Dopluizen komen dan ook vaker voor bij planten die in een droge omgeving staan of die op de tocht staan. 

Schade

Net als de andere luizen eet ook de dopluis de aderen kapot van de plant. Hier haalt hij zijn voedingsstoffen uit, waardoor er natuurlijk minder voeding overblijft voor de plant. De bladeren kunnen hierdoor geel worden en zullen uiteindelijk afsterven. Zonde! De plant kan het wel een tijdje volhouden, maar het is wel belangrijk dat er actie wordt ondernomen. 

Behandeling op natuurlijke wijze

Als jouw plant niet te groot is, kun je de plant onderdompelen in een emmer met water. Laat de plant hier voor zo’n vijftien tot twintig minuten in staan. De dopluizen verdrinken op deze manier en zo verdwijnt de hele plaag in een keer. Je kunt er ook voor kiezen om een watje te dopen in alcohol, bijvoorbeeld spiritus. Vervolgens ga je met het watje over alle dopluizen en na tien tot twintig seconden kun je alle luisjes er een voor een afhalen.

Een andere oplossing is om de plantenspuit te vullen met 20 milliliter keukenolie, een scheutje afwasmiddel en 250 milliliter water. Schud dit door elkaar heen en spuit jouw plant hiermee in. Herhaal dit elke week en als het goed is verdwijnt langzamerhand de dopluis.

Behandeling met bestrijdingsmiddelen

Helaas is de dopluis lastig te bestrijden door zijn harde schild. Hierdoor is hij als het ware immuun geworden door bestrijdingsmiddelen. Wel is het een goede tip om een stekje te maken van jouw favoriete plant. Zo kun jij alsnog genieten van deze groene vriend – zonder die vervelende beestjes.

Veelgestelde vragen

Waarom zit er dopluis op mijn plant?

Dopluis kan meekomen door de wind, maar kunnen ook al zijn besmet in het tuincentrum. Dopluis zit voornamelijk op planten die in een ruimte met droge lucht staan.

Hoe weet ik of mijn plant besmet is met dopluis?

Dopluis eet de voedingsstoffen op van de plant. Hierdoor kunnen de bladeren van de plant geel worden. Dopluizen zitten vaak aan de onderkant van het blad.

Hoe kom ik van dopluis af?

Dopluis kun je bestrijden door de plant 15 à 20 minuten in het water te zetten. Hierdoor verdrinken de dopluizen. Ook kun je de plant inspuiten met een goedje van afwasmiddel en water. Daarnaast kun je ook de dopluizen bestippelen met spirtitus.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *