Veel mensen staan met hun mond vol tanden als het woord ‘hydrocultuur’ wordt uitgesproken. Planten op hydrocultuur leven eigenlijk met hun planten in het water. Dit is iets anders dan dat wij planten kopen in hun potje. Dat wordt ook wel grondcultuur genoemd. Als wij te veel water aan onze planten geven die leven in een grondcultuur, zullen de wortels wegrotten. Dit is echter bij planten op hydrocultuur niet het geval: deze zijn gekweekt om te kunnen overleven op water. Klinkt dramatisch en ingewikkeld; is het niet. 

Hydro… wat?

We gaan iets dieper in op het hydrocultuur-begrip. Zoals net al werd benoemd, staan hydrocultuur planten met hun wortels in het water. Doordat de plant in het water staat kunnen belangrijke voedingsstoffen eenvoudig de plant bereiken. Wanneer je een plant op hydrocultuur gaat plaatsen, wordt er meestal gebruikgemaakt van hydrokorrels. Deze korrels worden gebruikt om de plantenbak op te vullen waar de plant in komt te staan. Ook kan de plant dankzij deze korrels voldoende zuurstof opnemen uit de lucht. 

De voordelen van hydrocultuur

Planten op hydrocultuur hebben minder water nodig dan dat we gewend zijn. Je hoeft deze planten namelijk maar een keer in de drie of vier weken water te geven. Zeker voor planten op kantoor is dit een goede uitvinding. Daarnaast geeft de watermeter – een meter die je in de plant met hydrocultuur stopt – aan wanneer je water moet geven. Wel zo prettig als je vaak uitschiet met water geven. Ook niet geheel onbelangrijk is dat vieze beestjes geen kans kunnen maken in jouw plant. Normaal gesproken leggen deze diertjes hun eitjes in de potgrond. Bij hydrokorrels heb je daar geen last van.

Hydrocultuur opmaken

Dit boodschappenlijstje heb je nodig om een plant op hydrocultuur op te maken:

  1. Plantenbak
  2. Inzethoes
  3. Watermeter
  4. Voeding voor hydrocultuur
  5. Hydrokorrels
  6. Plant

Je hebt een inzethoes nodig om ervoor te zorgen dat de wortels het water kunnen bereiken en bovendien maak je hiermee de buitenpot waterdicht. De inzethoes moet dezelfde grootte hebben als de kweekpot omdat de wortels van hydrocultuur niet diep groeien. 

Vul de buitenpot met hydrokorrels op de juiste hoogte. Zet hier bovenop de inzethoes, met daarin de kweekpot. Vergeet ook niet om de watermeter in de pot te steken. Het is belangrijk dat de watermeter de bodem raakt van de inzethoes. Schep vervolgens wat hydrokorrels op de pot zodat je geen kiertjes meer ziet. 

Verzorging 

Geef de plant water totdat de watermeter aangeeft dat hij op optimaal staat (OPT). Wanneer de watermeter aangeeft dat het waterpeil zijn minimum heeft bereikt, moet je vier dagen wachten totdat je weer water kan geven. De wortels hebben namelijk vier dagen nodig om te luchten. Ook heeft de hydrocultuurplant behoefte aan voeding. Geef daarom bij elke gietbeurt een scheutje vloeibare voeding. Wanneer je vaste hydrocultuurvoeding hebt, kun je deze een keer in het half jaar geven.

Pagina beoordelen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *