Veel mensen staan met hun mond vol tanden als het woord ‘hydrocultuur’ wordt uitgesproken. Planten op hydrocultuur leven eigenlijk met hun wortels in het water. Dit is iets anders dan planten in hun potje gevuld met potgrond. Als wij te veel water aan onze planten geven die leven in een grondcultuur, zullen de wortels wegrotten. Dit is echter bij planten op hydrocultuur niet het geval: deze zijn gekweekt om te kunnen overleven op water. Klinkt dramatisch en ingewikkeld; is het niet. 

Hydro… wat?

We gaan iets dieper in op het hydrocultuur-begrip. Zoals net al werd benoemd, staan hydrocultuur planten met hun wortels in het water. Dit zijn planten die gekweekt zijn om op water te kunnen overleven zonder dat de wortels gaan rotten.

Wanneer je een plant op hydrocultuur gaat plaatsen, wordt er meestal gebruikgemaakt van hydrokorrels. Deze korrels worden gebruikt om de plantenbak op te vullen waar de plant in komt te staan. Ook zorgen deze korrels ervoor dat de plant niet stikt, maar dat er alsnog genoeg zuurstof bij de wortels komt.

De voordelen van hydrocultuur

Planten op hydrocultuur hebben minder water nodig dan ‘gewone’ planten in potgrond. Je hoeft deze planten op water namelijk maar een keer in de maand water te geven. Zeker voor planten op kantoor is dit een goede uitvinding of wanneer je de planten wel eens vergeet water te geven. Daarnaast geeft de watermeter – een meter die je in de plant met hydrocultuur stopt – aan wanneer je water moet geven. Wel zo prettig als je weleens te veel water wil geven en zo voorkom je ook nog eens wortelrot.

Aan de slag met hydrocultuur

Allereerst heb je een zogenoemde inzethoes nodig. Een inzethoes is een soort binnenpotje dat ervoor zorgt dat de wortels van de plant in het water kunnen staan. Heb je geen inzethoes? Dan is een simpel plastic binnenpotje met gaten onderin ook voldoende. Pak daarna de waterdichte buitenpot erbij en je kunt beginnen met het opmaken van jouw plantje op water.

Vul de buitenpot met hydrokorrels op de juiste hoogte. Zet hier bovenop de inzethoes of het binnenpotje. Daarna kun je water geven aan de plant. Vergeet ook niet om de watermeter in de pot te steken: dankzij een watermeter weet je exact wanneer het weer tijd is om water aan jouw plant te geven.

Zo verzorg je een plant op hydrocultuur 

Wanneer de watermeter aangeeft dat het water bijna op is, kun je het beste nog even een paar dagen wachten. De wortels hebben ongeveer vier of vijf dagen nodig om te luchten, daarna mag je de plant weer verblijden met een scheutje water.

Veelgestelde vragen

Wat is een plant op hydrocultuur?

Een plant op hydrocultuur is een plant die kan overleven op water door middel van hydrokorrels.

Welke voordelen heeft hydrocultuur?

Een plant op hydrocultuur is eenvoudig te verzorgen, omdat je eigenlijk maar een keer in de maand water hoeft te geven.

Kun je een plant op potgrond overzetten naar water?

Eigenlijk is iedere plant geschikt om op hydrocultuur te kunnen overleven. Je kunt het zelf uitproberen door een plant – kies niet meteen je favoriete plant – om te zetten naar hydrocultuur.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *