Niets is leuker dan het kweken van kruiden in jouw eigen moestuin. Bovendien geef jij met kruiden een extra touch aan verschillende gerechten en lekkernijen. Een takje munt voor in de thee, een basilicumblaadje op de pasta en wat bieslook door de sla: eigenlijk proeft alles een stuk beter met kruiden. Hieronder zetten wij de vijf lekkerste kruiden voor je op een rij die je zelf kunt kweken in jouw eigen tuin.

1. Bieslook

De bieslook is niet alleen een makkelijke plant voor in jouw moestuin, hij geeft zelfs wat extra kleur. Vaak denken mensen dat het alleen groene stengels zijn. Wanneer de bieslook in bloei staat laat hij een schattig, paars bloemetje zien. De bieslook heeft een ui-achtige smaak. Dat is trouwens ook niet zo gek, want het is familie van de look. Daarnaast is de bieslook een vaste plant. Wat wil je nog meer?

2. Munt

Natuurlijk mag munt niet ontbreken in jouw moestuin. Let er wel op dat je het gebied waar de munt in mag groeien, afsluit. Munt is namelijk net onkruid en woekert erg. Voor je het weet heb je anders jouw hele tuin vol staan met munt, en dat is ook weer niet de bedoeling. Zet ‘m dus veilig in een pot en geniet van de frisheid die deze plant te bieden heeft.

3. Peterselie

Er bestaan twee verschillende soorten peterselie: krulpeterselie en platte peterselie. Het verschil tussen deze beide zit ‘m in de smaak. Platte peterselie heeft een pittige smaak en heeft wel wat weg van peper. Krulpeterselie heeft een wat mildere smaak. Peterselie wil het liefste een plekje ontvangen in de zon. Daar gaat-ie goed op.

4. Salie

Salie staat niet alleen mooi in jouw tuin, het is ook nog eens een lekkere kruid. Vooral als de plant in bloei staat is het een lust voor het oog, want dan krijgt hij mooie paarse bloemen. De salie wil graag staan op een zonnig plekje. Salie is lekker bij onder andere gnocchi en natuurlijk door een botersausje. 

5. Koriander

De meningen zijn sterk verdeeld als het gaat om koriander. De een vindt het smaken naar zeep, terwijl de ander het een heerlijke kruid vindt. Voor die laatste groep mag deze kruid natuurlijk niet ontbreken in de moestuin. Koriander is lekker bij couscous en stoofpotjes. Bovendien wil de plant graag staan op een zonnige, maar beschutte plaats.

Veelgestelde vragen

Welke kruiden mogen niet bij elkaar staan?

Er zijn verschillende kruiden die je niet bij elkaar kunt zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dille en venkel. Let hier goed op en weet wat je bij elkaar zet, aangezien je natuurlijk niet wilt dat je kruiden minder smaak hebben.

Wanneer kun je het best je kruiden planten?

Je kunt het best je kruiden planten in het voorjaar. Dit is echt de periode om te planten, zodat je meer slagingskans hebt.

Moet je kruiden mesten?

Ja, het is handig om je kruiden te mesten, doe dit van begin maart tot oktober regelmatig.

Pagina beoordelen?

One Comment

  1. Nu op zoek naar een database voor kruiden: foto; omschrijving; éénjarig of vaste plant; toepassing keuken; eventueel drogen of verwerken.
    Zoiets is er toch al wel…???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *