De schildluis wordt vaak verward met de dopluis. Ook al zit er om de dopluis ook een schild, in tegenstelling tot de dopluis zit het schild van de schildluis niet vast aan zijn lichaam. Je kunt dus de schild weghalen terwijl de luis daar nog onder zit. Een overeenkomst tussen de schild- en dopluis zijn dat ze erg hardnekkig zijn.

Oorzaak

Schildluizen zijn vaak te vinden op planten die een houtachtige stam hebben. Ook hebben schildluizen de voorkeur aan planten die zwak of oud zijn. Bovendien houden schildluizen van een lage luchtvochtigheid. Net als andere infecties komt ook de schildluis jouw huis binnen door wind, kleding of andere planten.

Schade

Net als de andere luizen in de familie is de schildluis geobsedeerd door de voedingsstoffen van jouw plant. Hij bijt in de aderen van de plant en zuigt hier de goede stoffen uit. Jouw plant kan geel blad krijgen welke hij in de loop van de tijd laat vallen. Wanneer je niet op tijd de schildluizen hebt bestreden, zal jouw plant afsterven door een gebrek aan voeding. In tegenstelling tot andere luizen laat de schildluis geen honingdauw achter.

Behandeling op natuurlijke wijze

De schildluis beweegt niet. Je hoeft er dus niet achteraan te springen of te rennen; ze blijven gewoon op hun plek zitten. Dat scheelt weer. Omdat de schildluis een schild om zich heen heeft, werken bestrijdingsmiddelen meestal niet. Je kunt wel het volgende proberen: dompel jouw plant voor tien tot twintig minuten onder water. Hierdoor verdrinken de schildluizen. Ook kun je een watje in de spiritus deppen dat je vervolgens over de schildluis wrijft. Vervolgens kun je de schildluis zo van de bladeren afhalen. Bovendien kun je nog proberen om een plantenspuit te vullen met twintig milliliter keukenolie, een scheutje afwasmiddel en 250 milliliter water. Schud dit goedje en spuit jouw plant eronder totdat de plaag weg is.

Behandeling met bestrijdingsmiddelen

Wanneer je ten einde raad bent, kun je een klein lieveheersbeestje op de plant zetten. Deze eten de schildluis op. Ook kun je bestrijdingsmiddelen aanschaffen die wellicht de schildluis kan vernietigen.

Veelgestelde vragen over schildluis

Hoe ziet een schildluis eruit?

Een schildluis ziet eruit als een beestje met een hard schild als lijf.

Wat kun je doen tegen een schildluis?

Als je schildluis hebt gespot op jouw plant, is het belangrijk om jouw plant onder water te zetten. Hier kunnen schildluizen niet tegen.

Wat voor schade kan schildluis bij mijn plant aanrichten?

Net als vele andere beestjes zuigt ook de schildluis bepaalde sappen uit de plant.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *