In tegenstelling tot de witte vlieg, kun je trips bijna niet zien. Het lijken onschuldige zwarte streepjes en stipjes op de plant. Deze akelige beestjes hebben vleugels en kunnen dus zich binnen een seconde verspreiden naar andere planten. Dit is ook een van de redenen dat trips een nachtmerrie is voor veel plantenliefhebbers.

Oorzaak

Trips vinden het prettig om in een ruimte te leven waar het warm is met een lage luchtvochtigheid. Een vrouwtjestrips kan wel honderd babytrips voorplanten. In de winter gaan ze zich verschuilen in potten en graven ze zichzelf zo’n acht centimeter onder de grond in. In de lente worden ze weer wakker en gaan ze de boel lopen terroriseren. Dat willen we natuurlijk voorkomen.

Schade

Trips zuigen voedingsstoffen uit de bladeren van de plant. Deze leeggezogen cellen vullen zichzelf met lucht, waardoor je een zilverachtige gloed op het blad ziet verschijnen. Dit is dus een goede manier om trips te herkennen op een plant. Ook zie je hier vaak zwarte stipjes, wat de uitwerpselen zijn van trips. Daarnaast kunnen trips infecties met zich meebrengen. Dit laatste is vooral een gevaarlijke eigenschap van de trips.

Behandeling op natuurlijke wijze

Trips is een infectie die moeilijk te bestrijden is op een natuurlijke wijze. De trips is namelijk immuun geworden tegen heel veel middeltjes. Je kunt proberen om trips te bestrijden met een goedje van gele zeep (20 gram per liter water) en 10 milliliter spiritus of methanol. Besproei hiermee de plant gedurende een paar keer per week totdat de plaag weg is. Bovendien houden trips niet van een hoge luchtvochtigheid. Besproei dus regelmatig jouw plant met water om de luchtvochtigheid te verhogen en hopelijk jaag je ze hiermee weg. Fingers crossed!

Behandeling met bestrijdingsmiddelen

Wanneer de tripsinvasie uit de hand loopt, kun je kiezen voor aaltjes die de tripspoppen opeten. Wel moet je kijken naar de leeftijd van de tripsen: als het volwassen tripsen zijn kunnen alleen roofwantsen de tripsen bestrijden. Roofmijten bestrijden dan weer de larven en de eitjes. Bovendien kun je kiezen voor andere bestrijdingsmiddelen, die hieronder worden benoemd.

Veelgestelde vragen over trips

Wat zijn trips?

Trips zijn kleine beestjes die je bijna niet met het blote oog kunt zien. Het zijn beestjes die in jouw plant kunnen zitten.

Zijn trips schadelijk voor mijn plant?

Trips kunnen schade aanbrengen aan jouw plant: ze halen namelijk voedingsstoffen uit de plant.

Trips bestrijden: hoe doe je dat?

Het bestrijden van trips is een karweitje. Zo is het belangrijk om een hoge luchtvochtigheid te creëren, en daarnaast kun je de plant inspuiten met een goedje.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *