schimmel potgrond

Zit jouw groene vriend onder de schimmel? Niet zo’n prettig gezicht. Je wil natuurlijk dat jouw planten er fris en fruitig bijstaan. Maar, is het eigenlijk een ramp dat de plant onder de schimmel zit? Hieronder leggen we het voor je uit.

De oorzaak van schimmel

Wanneer je te veel water aan jouw plant geeft, blijft de potgrond eromheen ook vochtig. Dit kan schimmel veroorzaken. Want zoals we allemaal wel weten, houdt schimmel van een vochtige omgeving. En dus ook in jouw plant. Dat kan die vieze witte laag op jouw potgrond veroorzaken. Bah!

Schimmel op de potgrond

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: schimmel op potgrond is niet schadelijk voor jouw plant. Fjieuw. Het kan zelfs een toevoeging zijn aan het welzijn van jouw groene vriend. Schimmels zorgen er namelijk voor dat jouw plant kan eten. Vervolgens geeft de plant weer suikers terug aan de schimmel. Zo mooi kan de natuur dus zijn. Bovendien laat de schimmel op de potgrond jouw plant gewoon met rust. Daarnaast kunnen er zelfs paddenstoelen in de potgrond groeien: de vrucht van de schimmel. Gelukkig is er dus geen reden tot paniek wanneer je schimmel aantreft op de potgrond van jouw plant.

schimmel op plant

Schimmel op de plant

Zit er geen schimmel op de potgrond, maar juist op de plant? Dat is wél een reden om je zorgen te maken over jouw groene vriend. Dat is namelijk een ander soort schimmel dan op de potgrond. Deze schimmels kunnen de bladeren behoorolijk aantasten. En dat is zonde, want we willen natuurlijk zo lang mogelijk genieten van onze groene vriend. Genoeg redenen om de tuinhandschoenen er eens bij aan te trekken.

Zo haal je de schimmel weg

Veeg allereerst de schimmel weg. Dit kun je doen met een vochtig stukje keukenrol. Ook kun je de schimmel op de potgrond weghalen, mocht je het een vies gezicht vinden. Haal gewoon de potgrond inclusief de schimmel weg. Vul het later weer aan met verse potgrond. 

En zo voorkom je de schimmel

Om schimmel te voorkomen zit er maar een ding op: minder water geven. Want vocht is natuurlijk de oorzaak dat er schimmel ontstaat. Ook zal de luchtvochtigheid een rol spelen. Heb jij een hoge luchtvochtigheid in huis? Daar zijn schimmels ook dol op. Zorg er daarom voor dat er genoeg frisse lucht in huis binnenkomt om de schimmels te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Waarom groeit er schimmel op de potgrond?

Wanneer potgrond (te) vochtig is, kan er schimmel ontstaan.

Is schimmel op de potgrond gevaarlijk voor de plant?

Schimmel op potgrond is niet zozeer gevaarlijk voor de plant. Schimmels eten namelijk de dodelijke resten op van de plant.

Hoe krijg ik schimmel weg op de potgrond?

Allereerst is het belangrijk om minder water te geven. Ook kun je de potgrond vervangen door een portie nieuwe, verse potgrond.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *