wat zijn luchtwortels

Aan sommige planten groeien bruine, lange slierten. Deze groeien vaak aan de stengels van een blad. Deze gekke slierten worden ook wel luchtwortels genoemd. En ja, deze groeien dan ook in de lucht en niet in de potgrond. Maar, waarvoor dienen deze luchtwortels eigenlijk? Hieronder praten we je bij.

Een belangrijke functie

Heb je een monstera of een andere klimplant? Dan is de kans groot dat je deze slierten ook aan de stengels van jouw monstera ziet groeien. De luchtwortels hebben eigenlijk een best belangrijke functie. Deze zorgen er namelijk voor dat belangrijke voedingsstoffen uit de lucht worden gehaald. Dit is natuurlijk niet echt van belang in onze huiskamers, want daar zitten niet veel voedingsstoffen. Maar naast dat hebben de luchtwortels nog iets belangrijks. Ze zorgen er ook voor dat de plant kan klimmen. Dankzij de luchtwortels klampt hij zich ergens aan vast, zodat de plant de hoogte in kan. In de natuur is dat vaak een boom. 

luchtwortel die nieuwe wortels aanmaakt

Laat de plant klimmen

De kans is groot dat je niet een boom in huis hebt staan waar de plant tegenaan kan klimmen. Hoe zorg je er dan voor dat de luchtwortels van de plant zich ergens aan vast kunnen klampen? Nou, daar bestaat gelukkig een eenvoudige oplossing voor. Er bestaan namelijk mosstokken die je in het midden van de pot van de plant kan steken. Deze mosstok bestaat uit kokosvezel waar planten dol op zijn. Zij omarmen als het ware deze mosstok en kunnen met behulp van deze stok de hoogte in.

Knip de luchtwortels niet af

Een jonge plant heeft nog geen luchtwortels. Maar naar mate de plant ouder wordt zul je vast raar opkijken van deze bruine slierten. Het is in ieder geval belangrijk dat je deze niet wegknipt – wat nog wel eens gebeurt. Deze slierten horen bij de plant en het is een teken dat het goed met jouw plant gaat. Wanneer je de luchtwortels weghaalt zal jouw plant daar niet echt gelukkig van worden. 

Stekken maar

Wanneer jouw plant luchtwortels aan het aanmaken is, is dat een teken dat je kunt gaan beginnen met stekken. Dat doe je zo: je knipt een stengel van de plant af waar een luchtwortel aan zit. Deze luchtwortel zet je in het water en vanaf dat moment is het afwachten geblazen: zo langzamerhand kan er een nieuw blad ontstaan.

Zo stek je een monstera

Veelgestelde vragen

Wat zijn luchtwortels?

Luchtwortels zijn wortels die groeien in de lucht, aan de stengel van de plant. Vanuit deze wortel kunnen nieuwe wortels groeien.

Waar zijn luchtwortels goed voor?

Van nature kunnen planten zich met luchtwortels vastklampen om verder omhoog te groeien. Maar wanneer je een luchtwortel in het water stopt, kunnen hier nieuwe wortels uit groeien en ontwikkelt de plant nieuwe bladeren.

Hoe kun je stekken met luchtwortels?

Knip een stengel van de plant inclusief een luchtwortel. Wanneer je deze op het water zet, kunnen er uit de luchtwortels nieuwe wortels groeien.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *