Zijn jouw planten letterlijk en figuurlijk uit de kluiten gewassen? Wellicht heeft hij dan ook zijn vorm verloren. Het is dan hoogtijd om de planten eens te voorzien van een knipbeurt. En je weet wat ze zeggen: snoei is groei. Toch kan het lastig zijn om te weten wanneer jij jouw plant moet gaan snoeien, hoe het precies moet en waar je op moet letten. Gelukkig kunnen wij jou een aantal tips geven wat betreft het snoeiproces.

Snoeivoordelen 

Snoeien is een proces dat we vaak overslaan. We willen natuurlijk niet knippen in onze groene vriend! Toch kan snoeien vele voordelen opleveren. Wanneer jouw plant is uitgedund, kan het licht beter doordringen. Dit zorgt ervoor dat het licht de kern bereikt zodat daar ook groei wordt gestimuleerd. Bovendien zal het snoeien van dode takjes en bladeren nieuwe groei opleveren en kan zelfs leiden tot nieuwe vertakkingen. Laat het snoeien maar beginnen!

Wanneer?

Je kunt het beste jouw plant snoeien in zijn sterke periode: de lente. Snoeien in de winter is geen aanrader, want de plant is dan in zijn winterslaapje. Je kunt het beste per plant checken wat de juiste tijd is om jouw plant een nieuwe coupe te geven.

Hoe?

Er zijn een aantal manieren hoe je kunt snoeien. Zo kun je zagen, toppen of knippen. Bij kamerplanten knip je meestal, maar bij tuinplanten heb je ook de mogelijkheid om te zagen of te toppen. 

  • Knippen: Gebruik voor het knippen een snoeischaar. Knip de takken weg die elkaar in de weg zitten en probeer altijd net boven de gezonde tak te knippen.
  • Zagen: Bij grote tuinplanten, zoals bomen of heesters, kun je het beste snoeien met een snoeizaag, heggenschaar of kettingzaag. Maak altijd eerst een inkeping aan de onderkant van de tak en zaag daarna de tak volledig af. 
  • Toppen: Je kunt bijvoorbeeld de pannenkoekplant toppen door de bovenkant eraf te halen. Je kunt ook bij tuinplanten de bovenkant toppen: de plant zal sneller zijtakken vormen.

Wat?

Wanneer je niet goed weet welke delen van de plant je weg moet halen, kun je het volgende lijstje doorlopen.

  • Gebroken takken;
  • Dode of zieke takken;
  • Bruine of gele bladeren;
  • Te lange takken die een rare vorm creëren;
  • Topjes;
  • Oude bloemstengels.

Veelgestelde vragen over snoeien

Wat is het voordeel van snoeien?

Door een plant te snoeien, stimuleer je de groei van de plant.

Wanneer moet ik mijn plant snoeien?

Het verschilt per plant wanneer je deze het beste kunt snoeien; de ene plant wil in de lente gesnoeid worden, terwijl je de andere plant beter na het bloeiseizoen kunt snoeien.

Moet je kamerplanten ook snoeien?

Je hoeft een kamerplant niet per se te snoeien, maar als er een lelijk takje aan jouw plant zit kun je deze natuurlijk wel weghalen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *