Joehoe! De lente is in aantocht en dat betekent dat we naast verpotten ook mogen stekken. Omdat planten zich sterker voelen in de lente, kunnen ze wel tegen een stootje. Bijvoorbeeld als we een stukje van ‘m afsnijden. Als je nog een groentje bent wat betreft stekken of als je niet weet waar je moet beginnen: wij helpen je graag een eind op weg. Ontdek het gauw hieronder.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg ervoor dat je met schone materialen te werk gaat. Maak dus eerst je mes of de schaar schoon met een beetje alcohol voordat je bacteriën en ziektes in de moederplant veroorzaakt. Stek daarnaast ook planten die sterk en gezond zijn. Hierdoor zullen de stekjes sneller aanslaan. 

Let erop dat je alleen kunt stekken in de lente en de zomer. Zoals net al werd benoemd, zijn planten sterker in die periode. Die periode wordt ook wel het groeiseizoen genoemd en daardoor zijn de wortels veel sterker. Wanneer je buiten die periode gaat stekken, is de overlevingskans van jouw stekje een stuk kleiner.

Per plant verschillend

De manier waarop je een babyplant moet stekken, verschilt. Zo heb je planten waarvan je alleen een blad ervan hoeft af te halen en dat is jouw stekje. Je hebt overigens ook planten waar je in moet snijden en waar al wortels aan moet zitten. Bovendien bestaan er ook planten met luchtwortels die ook weer een andere manier van stekken hebben. 

  • Vetplant: Bij een vetplant haal je een blaadje van de moederplant af. Je laat deze eerst een week op een stukje keukenrol liggen. Vervolgens plant je ‘m heel voorzichtig in de aarde. Nu is het tijd om te wachten.
  • Luchtwortel: Vaak vragen mensen zich af wat die gekke bruine knobbeltjes of stengels aan hun plant zijn. Geen paniek, want gelukkig zijn het geen beestjes. Deze knobbeltjes worden ook wel luchtwortels genoemd. Je snijdt simpelweg een blad af inclusief een stukje stam waar de luchtwortel aan zit. Vervolgens plant je deze in de aarde. Easy peasy!
  • Plant met stam: Je kunt een plant die op een stam groeit, kopstekken. Dit houdt in dat je de volledige kop van de plant weghaalt en deze in water laat wortelen. Je kunt ook een vertakking van de plant nemen, als de plant dat heeft. 
  • Wortelstekken: Een bananenplant of een pannenkoekenplant laat baby’s uit de grond schieten. Wanneer deze groot genoeg zijn, kun je deze heel voorzichtig wegsnijden met een scherp mesje. Als hier weinig wortels aan zitten, laat je deze eerst even in het water wortelen. Wanneer het stekje genoeg wortels heeft kan-ie direct de grond in.

Veelgestelde vragen:

Welke maand kun je het beste planten stekken?

Je kunt het beste planten stekken in het voorjaar. Planten zijn nou eenmaal sterker in de lente en zomer.

Hoe vaak water verversen bij het stekken?

Wanneer het water er troebel uitziet is het tijd om het water te verversen. Ook wanneer de luchtwortel of het knobbeltje van de plant niet meer onder water staan is het tijd om deze te verversen.

Hoe kan het dat mijn stekjes niet wortelen?

Je stekjes kunnen minder goed wortelen als je te groot is en teveel bladeren bevat. Alle energie van de plant gaat dan naar de bestaande bladeren toe waardoor de wortels niet tot weinig gevormd worden.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *