Musa blad met ziekte

Naast het feit dat je planten goed moet verzorgen zodat ze extra blij zijn, is het ook belangrijk om jouw planten soms te checken op ziektes of beestjes. Het kan namelijk voorkomen dat jouw plant ziek wordt. Erg vervelend, maar geen paniek! Hieronder bespreken wij verschillende plantenziektes en wat je hier het best tegen kunt doen. 

Hoe kan het dat een plant ziek wordt?

Er zijn veel verschillende plantenziektes die op verschillende manieren kunnen worden veroorzaakt. Denk hierbij aan schimmels, bacteriën, virussen en nematoden. Deze organismen kunnen op verschillende manieren overgebracht worden, denk hierbij aan insecten of simpelweg door de wind, of doordat de planten elkaar blijven besmetten.

Verschillende plantenziektes

Zoals hierboven al benoemd werd zijn er veel verschillende plantenziektes. Wij hebben daarom de meest voorkomende plantenziektes voor jou hieronder op een rijtje gezet en hoe je deze het best kunt bestrijden. 

Bladluis

Bladluis is een van de bekendste plantenziektes die er is. Bladluizen zijn kleine groene beestjes en vinden het heerlijk om op de stengels en de onderkant van de bladeren van je plant te chillen. Ze zuigen de sappen uit de plant, waardoor de bladeren misvormen, krullen, geel worden en uiteindelijk uitvallen. 

Bladluis bestrijden

Bladluis kun je op verschillende manieren bestrijden. Vul een emmer met ongeveer 25 gram groene zeep, vervolgens voeg je hier 20 a 30 milliliter spiritus aan toe. Gooi dit goedje in een plantenspuit en spray vervolgens je hele plant onder. Naast dat je dit kunt proberen, kun je ook altijd een bestrijdingsmiddel in huis halen bij het dichtstbijzijnde tuincentrum. 

Trips

Heeft jouw plant last van trips? Dan kun je dit snel en gemakkelijk herkennen. De kleine langwerpige en gestreepte beestje lopen in groepjes op de bovenkant van de bladeren en bewegen zich erg snel voort. Zodra je deze beestjes hebt ontdekt, dan heeft jouw plant vast al last van vlekken, strepen of misvormde bladeren.

Trips bestrijden

Trips kun je gemakkelijk bestrijden met een bestrijdingsmiddel. Ook kun je wat water met gele zeep mixen en vervolgens brandspiritus hierbij gooien. Ook dit doe je weer in een plantenspuit en spray je je plant hiermee in. 

Wolluis

Wolluis kun je herkennen aan de kleverige en wolachtige pluisjes die je kunt spotten op de plant. Vaak zitten ze op de stengels en nerven van het blad. 

Wolluis bestrijden

Wolluis kun je het best bestrijden met een wolluis bestrijdingsmiddel die je kunt halen bij het tuincentrum.

Schildluis

Schildluis komt niet extreem vaak voor, maar is wel erg vervelend. Het luisje kun je herkennen aan het schild op het rugje. Samen zorgen ze ervoor dat er een soort korst vormen op de stengel of op de onderkant van het blad, ook kan het zijn dat dit voorkomt op de stam van de plant. 

Schildluis bestrijden

Schildluis kan je snel en gemakkelijk eraf borstelen met water en zeep. 

Spint

Staat jouw plant in een ruimte met droge lucht? Dan kan het zo zijn dat mijten spint veroorzaken. Spint kun je herkennen aan puntjes en vlekjes aan de bovenkant van je blad. Het kan zijn dat je dit niet door hebt en vervolgens kun je wittige draden aan jouw plant zien hangen. Het lijkt wel een soort spinnenweb.

Spint bestrijden

Zodra je de verschijnselen van spint ziet, is het belangrijk dat het aangetaste gedeelte van je plant wegknipt en vervolgens je plant bestrijdt met een bestrijdingsmiddel.

Wortelluis

Gelukkig komt wortelluis niet zo vaak voor, want dan kun je eigenlijk best snel al afscheid nemen van je plant. Het vervelende aan wortelluis is dat deze aan de wortel zitten. Je zal dit dus een stuk minder snel merken. Wel kun je het herkennen aan een trage groei van je plant en vergeelde bladeren. 

Voorkomen is beter dan genezen

Zodra je iets merkt aan je plant, is het belangrijk dat je meteen de plant even goed gaat checken. Je wil natuurlijk niet dat de rest van jouw jungle ook besmet wordt. Daarom is het belangrijk om besmette planten in quarantaine te zetten totdat ze helemaal genezen zijn. Zo houd je de schade voor de rest van je planten beperkt. 

Veelgestelde vragen

Word een plant snel ziek?

Nee, tenzij een andere plant ziek is en hij de anderen besmet.

Kan een plant in een winkel al ziek zijn?

Ja, dit kan zeker. Het wordt aangeraden om de plant die je wilt kopen even snel na te kijken.

Wanneer kan je een plant niet meer redden?

Planten die wortelluis hebben zijn erg moeilijk te redden. 

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *