Je hebt laatst een boom geplant in jouw tuin. Hij heeft een prominent plekje gekregen in het zonnetje, maar plotseling merk je op dat hij niet begint te groeien. Er ontstaat misschien een lichte paniek, maar dit is niet per se nodig. Dit kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Hieronder helpen wij jou uit de brand waardoor jouw boom toch nog een groeispurt kan krijgen.

1. De wortels zijn aan het werk

Als de boom er nog gezond uit ziet, hoef je je niet druk te maken. Er bestaat namelijk een grote kans dat de wortelkluit aan het werk is om zich uit te breiden. De boom is dus hard aan het werk om grotere wortels aan te maken, voordat de energie naar de boom zelf gaat. Wellicht duurt het dus een tijdje voordat jouw boom sterk genoeg is om mooie en nieuwe bladeren aan te kunnen maken. 

2. Te weinig voedingsstoffen

Een voedingsrijke bodem is belangrijk voor een boom. De boom moet namelijk energie krijgen om te kunnen groeien. Deze energie haalt hij uit de voedingsstoffen uit de bodem. Als jouw boom dus nog steeds na een lange tijd niet aan het groeien is, kan het zijn dat er te weinig voeding in de grond zit. 

3. Te weinig micro-organismen

In de grond is het normaal dat het vol zit met micro-organismen. Deze kleine beestjes zorgen ervoor dat er de grond luchtig blijft door middel van het graven van gangetjes onder de grond. Dit zorgt ervoor dat de wortels goed kunnen groeien. 

waarom groeit mijn boom niet

4. Te weinig of te veel water

Veel mensen denken dat het goed is voor een boom om deze regelmatig water te geven. Toch werkt dit in de meeste gevallen averechts. Ook bomen kunnen verdrinken wanneer ze te veel water krijgen en als het water niet goed kan weglopen. Een oorzaak hiervan is een te dichte grond. Bovendien is het geven van te weinig water natuurlijk ook niet goed: hiervan kan de wortelkluit uitdrogen. De kluit kan zelfs zo uitdrogen dat het helemaal geen water meer kan opnemen. 

5. Haal de boom uit de pot

Heb jij jouw boom in een pot staan? Dan kan het zijn dat de wortels niet genoeg ruimte krijgen om te kunnen groeien. Er is dan sprake van een bloempot-effect: bij dit effect groeien de wortels in de rondte van de pot en uiteindelijk hebben ze geen ruimte meer. In dat geval is het belangrijk dat je de boom in een grotere pot zet, of in de volle grond.

Veelgestelde vragen

Wat kunnen de oorzaken zijn waarom mijn boom niet groeit?

Een boom die niet groeit kan meerdere oorzaken hebben. Het kan zijn dat je te veel of te weinig water geeft, misschien heeft de boom te veel of te weinig voedingsstoffen of misschien is het een jonge boom die hard aan het werk is onder de grond om wortels aan te maken. Het kan ook zijn dat de boom een ziekte of beestjes heeft.

Wat moet ik doen als mijn boom niet groeit?

Controleer of de boom genoeg water, voedingsstoffen en ruimte heeft. Controleer ook de boom op ziektes. Het is bovendien ook afhankelijk van de boomsoort.

Wat is de juiste manier om een boom te planten?

Graaf eerst een ruim gat waar de kluit in gezet kan worden. Vul het gat op met potgrond en druk het gat voorzichtig aan. Geef daarna de boom water.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *