Een tuin vol met planten staat gezellig, is goed voor de regenwaterafvoer en bovendien trek je een boel vlinders en bijen aan. Toch zijn dit niet de enige dieren die van planten houden. Zo zullen er ook een boel slakken de tuin betreden om een hapje te nemen van jouw plant. Heb jij ook last van deze vervelende beestjes? Met de onderstaande tips kun je ze wegjagen.

1. Slakwerende planten

Sommige slakken hebben een hekel aan een bepaald soort planten. Wanneer jij jouw tuin volzet met akelei, geranium, viooltjes, lavendel en kruiden zoals salie zullen jouw slakken zich zo omkeren. Wat deze planten gemeen hebben is dat ze allemaal een sterke geur hebben. Hier houden slakken totaal niet van. 

2. ’s Ochtends water geven

Slakken gaan in de nacht massaal de hort op. Ze zullen op zoek gaan naar de lekkerste blaadjes die ze kunnen vinden. Slakken houden namelijk van een vochtige omgeving. Als je ’s avonds de planten water gaat geven, trekt dit hen nog meer aan. In dat geval is het beter dat je in de in de ochtend de planten water gaat geven. 

3. Bouw enkele barrières

Als je enkele planten hebt staan in de tuin waar je zuinig op bent of een plant die gauw wordt aangevreten, kun je ervoor kiezen om een barrière te bouwen. Zo’n barrière kun je binnen een handomdraai realiseren met een aantal huis-tuin-en-keukenspullen. Je hebt hiervoor namelijk alleen koffiedik, cacaodoppen en eierschalen nodig. Deze stapel je op elkaar zodat er een barrière ontstaat van ongeveer vijf centimeter hoog. Let wel op, want cacaodoppen zijn giftig voor honden.

4. Lokken

Je kunt slakken naar een bepaalde plek lokken, zodat je ze vanaf daar weg kunt halen en een plekje buiten jouw tuin kunt geven. Zo kun je bijvoorbeeld een hoopje nat hout neerleggen of een natte krant. Wanneer je dit de volgende ochtend optilt zal je een boel slakken aantreffen. Ook vinden ze de buitenkant van een pompoen lekker, evenals de schillen van sinaasappels. 

5. Niet doen: zout

Zout strooien op slakken is een dieronvriendelijke keuze. Het is dus af te raden om zout te gaan gebruiken om slakken te bestrijden. Slakken schroeien namelijk door zout helemaal weg totdat er een beetje slijm overblijft. Bovendien is dit ook erg slecht voor jouw planten en zout zorgt ervoor dat het water gaat verzilten.

Veelgestelde vragen

Zijn slakken schadelijk voor je tuin?

Slakken kunnen allerlei planten aanvreten in de tuin. Ze kunnen dus wel degelijk wat schade aanrichten.

Waar komen slakken op af?

Slakken houden van een vochtige omgeving. Daarom zijn slakken vaak te vinden tussen de bladeren, in tuinafval of in een tuin als het net heeft geregend.

Hoe weer ik slakken uit mijn tuin?

Het is belangrijk om jouw tuin netjes te hebben. Sproei bovendien liever niet in de avond. Ook kun je slakken weren door bepaalde planten in de tuin te plaatsen, zoals salie en lavendel.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *