Wil je graag zonnebloemen in je tuin? Zonnebloemen zijn erg populaire en ook erg geliefde bloemen. De zonnebloem kan een erg zomers gevoel geven aan je tuin. Dit is voor velen ook de reden om zonnebloemen te kweken. Wil je graag meer tips? Lees dan snel verder! 

1. Zonnebloemzaden 

Het is natuurlijk belangrijk dat je zonnebloemzaden haalt als je van plan bent om zonnebloemen te kweken. Er zijn verschillende soorten zonnebloemzaden die je kan halen. Zo heb je speciale vensterbank zonnebloemzaden, zoals je al in de naam hoort kan je die in de vensterbank zetten. Deze zonnebloemen worden ook niet heel groot, ze worden maar liefst dertig centimeter hoog ongeveer. Dan heb je uiteraard ook zaden voor de grote zonnebloem, de grote zonnebloem kan ongeveer twee tot drie meter hoog worden.

Kijk dus goed naar de verpakking van de zaadjes, want daar staat ook op hoe groot de zonnebloem wordt. Door dit te kijken vooraf weet je ongeveer hoe hoog de zonnebloem wordt en hoeveel ruimte het gaat opnemen. 

2. Zaai moment

Het is erg belangrijk dat je vooraf weet wanneer je de zonnebloem kan beginnen met planten. Je wilt namelijk niet hebben dat je de zonnebloem te vroeg of te laat gaat planten, want dan heb je er niet veel aan. 

Voordat je zonnebloemen gaat planten in je tuin is het erg belangrijk dat je een goede plek kiest. Het is belangrijk dat je een plek in de tuin kiest waar genoeg zonlicht komt. Ook is het belangrijk dat je een plek kiest waar ze veel ruimte hebben om te groeien: zonnebloemen groeien vaak in de hoogte, maar toch is het handig dat je ze veel ruimte geeft.

Je kan zonnebloemen ook binnen planten en dan wordt het aangeraden om dit te doen vanaf maart. Zorg ook binnen dat je een plek kiest waar veel zonlicht komt, dit is namelijk goed voor de zonnebloem, zoals je al hoort in de naam.

Als je de zonnebloemen buiten wilt gaan planten, dan wordt het aangeraden om dit te doen rond april of mei. Als je de zonnebloemzaden in de tuin gaat planten let dan wel goed op dat ze niet worden opgegeten, want vogels en muizen vinden deze pitjes erg lekker.

3. Het zaaien 

Als je klaar bent om echt te beginnen met zaaien dan is het belangrijk dat je een goede plek kiest voor de zonnebloemen. Zoals al eerder is gezegd willen zonnebloemen een plek waar veel zon schijnt. Ook is het belangrijk dat je ze op een plek zet waar ze goed kunnen groeien, niet alleen in de hoogte, maar ook genoeg ruimte om zich heen. Zonlicht vinden zonnebloemen dus erg belangrijk en fijn, maar zorg er dan wel voor dat ze op een zonnige plek staan waar weinig wind is. Want te veel wind is niet goed voor zonnebloemen. 

Het wordt vaak aanbevolen om zonnebloemen te zaaien langs een heg of een andere soort beschutting, zo kunnen ze namelijk genoeg zonlicht krijgen, maar toch niet veel wind.

Daarna is het de bedoeling dat je de zonnebloemzaadjes uit strooit in de volle grond. Als je ze hebt verspreid in de grond zorg er dan voor dat je er een stukje aarde over heen doet. Als de planten zijn ontkiemd dan groeien ze al snel de hoogte in. Dit is ongeveer vijf weken nadat je ze hebt gezaaid.

Als de zonnebloem is gegroeid dan is de verzorging ook best makkelijk. Het is de bedoeling dat je wekelijks de zonnebloemen vochtig houdt. Als je zonnebloemen ook zo lang mogelijk goed wilt houden moet je er ook echt opletten dat ze geen wind voelen.

Hoe hoog worden vensterbank zonnebloemen?

Een vensterbank zonnebloem kan ongeveer dertig centimeter hoog worden.

Houden zonnebloemen van wind?

Nee, zonnebloemen houden niet van wind. Zorg er dus voor dat je zonnebloemen zaait op een plek waar geen wind komt.

Hebben zonnebloemen erg veel onderhoud nodig?

Nee, eigenlijk hebben zonnebloemen weinig onderhoud nodig. Het beste is om ze wekelijks vochtig te maken.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *