De lente staat weer voor de deur en alles komt weer tot leven na zo’n gure winter. Ook de insecten kunnen wel wat hulp gebruiken om hun soort voort te planten en een nieuw thuis te vinden. Een insectenhotel kan hierbij helpen. Nu kun je deze kopen en laten installeren in jouw tuin, maar het is vele malen leuker om er zelf een te maken! Hier is hoe je het aanpakt!

Benodigdheden:

 • Een aantal houten planken of pallets
 • Een stuk dik karton
 • Wat zaagsel of houtsnippers
 • Een aantal bamboestokken of holle takken
 • Wat klei of modder
 • Wat stro, riet of gedroogde bladeren
 • Een rol kippengaas
 • Een hamer en wat spijkers
 • Een boor 
 • Een schuurpapiertje
 • Een zaag

Zo maak je het:

Allereerst begin je met meten en ontwerpen. Je wilt natuurlijk dat jouw insectenhotel goed en handig in je tuin kan staan. Je begint met de basis, dus de houvast van het hotel. De populairste keuze is een simpele vierkant of rechthoekig ontwerp. Als je voor een wat meer creatief ontwerp wilt gaan, kun je een driehoek of een toren overwegen. Zorg ervoor dat deze basis stevig genoeg is om het hotel en het eigen gewicht te kunnen dragen. Gebruik de houten planken of eventueel pallets om het frame van het hotel te bouwen. Vervolgens zaag je de planken of pallets op maat en hamer je ze aan elkaar vast met spijkers. Dit frame moet ook stevig en stabiel zijn!

Gebruik het kippengaas om kleine ruimtes te maken in het frame van het insectenhotel. Knip het gaas op maat en maak het vast aan de binnenkant van het frame met spijkers. Hierdoor ontstaan verschillende “kamers” waarin de insecten kunnen wonen en werken.

Vul deze kamers met materialen zodat het de insecten kan aantrekken die jij in jouw hotel wilt hebben. Gebruik bijvoorbeeld het zaagsel voor lieveheersbeestjes en de holle takken of bamboestokken voor bijen en andere insecten die holle ruimtes fijn vinden. Zo heeft ieder zijn eigen plekje! 

Voeg extra materialen toe aan je insectenhotel om het nog leuker te maken voor insecten. Gebruik klei of modder om een modderbad te creëren voor vlinders en bijen. Voeg stro, riet of gedroogde bladeren toe voor schuilplaatsen en bescherming tegen regen en wind. 

Jouw insectenhotel is klaar! Nu komt de plaatsing nog. Het beste is om het hotel op een zonnige plek neer te zetten waar de grond ook stevig, plat en stabiel is. Plaats jouw hotel op ooghoogte, zodat je zelf ook de bezigheden goed in de gaten kunt houden. Het is belangrijk dat je zo nu en dan checkt of het insectenhotel goed werkt. Het kan namelijk zijn dat het af en toe aan reparatie of onderhoud toe is. Een leuke tip van flip: maak notities van welke gasten jouw hotel bezoeken. Welke insecten besluiten hier hun thuis te maken en wat doen ze precies? Dit kan een leuke bezigheid zijn!

Veelgestelde vragen:

Hoe vaak moet ik mijn insectenhotel schoonmaken?

Het is belangrijk om je insectenhotel goed te onderhouden en schoonmaken hoort daar dus ook bij. Anders bestaat de kans dat insecten het zo rommelig maken dat het niet meer geschikt is voor toekomstige bezoekers. Het is dus ideaal om minstens een keer per jaar een goede schoonmaakbeurt toe te passen, het liefst doe je dit in het vroege voorjaar. Zo is alles klaar als de nieuwe gasten arriveren!

Wat als ik geen hout of pellets voor mijn insectenhotel heb?

Geen hout of pellets die je kunt gebruiken? Geen paniek, je kunt een insectenhotel maken met verschillende materialen, zoals bakstenen, stenen, terracotta potten en zelfs gerecyclede materialen zoals lege blikken en flessen. Zolang het maar “kamers” kan vormen, kun je andere materialen gebruiken.

Hoe lang kan een insectenhotel meegaan?

Met het juiste onderhoud en schoonmaak kan jouw hotel jarenlang meegaan. Dus maak je maar niet druk over het budget van een nieuw hotel, aangezien de materialen waarmee hij is gemaakt tegen veel kunnen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *