Voor veel plantenbazen is het lastig om in te schatten of jouw plant water nodig heeft. Over het algemeen geldt dat planten het prettiger vinden om te weinig water dan te veel water te krijgen. Toch worden ze vrolijker als jij ze water geeft wanneer de plant dat nodig heeft. Je kunt dat herkennen aan de onderstaande factoren.

Basistips

De waterbehoefte verschilt per plant. Zo hebben cactussen en vetplanten weinig water nodig, evenals de Sanseveria. Planten die een klein beetje water nodig hebben zijn de palmsoorten, klimop-soorten en Strelitzia. Daarnaast hebben de varens, Philodendrons en de ZZ-plant wat meer water nodig. Planten die veel water nodig hebben zijn de Monstera en de bananenplant. Als je het even niet meer weet, kun je hier per plant bekijken hoeveel water jouw plantenvriend nodig heeft.

1 Hangende bladeren

Meh, jouw favoriete plant zit er een beetje zielig bij. Wanneer hij daarnaast ook last heeft van hangende bladeren, kan dat duiden op een tekort aan water. Je kunt dit makkelijk oplossen door een flinke plens water te geven. Wanneer je zijn dorst hebt gelest, zul je na een paar minuten al zien dat zijn bladeren weer rechtop komen te staan. Check van tevoren wel even of jouw plant daadwerkelijk droog staat door met een vinger in de potgrond te gaan.

2 Droge puntjes

Net als de droge puntjes van onze lokken, kunnen ook de punten van de bladeren droog aanvoelen. Waar wij dit oplossen door naar de kapper te gaan, kun jij het probleem van jouw plant oplossen door hem water te geven. Je moet hier echter wel snel bij zijn. Als je nog langer wacht met water geven, kan de rest van het blad ook droog en dor worden. Dit kan ervoor zorgen dat de bladeren gaan verschrompelen en zullen uitvallen. Dit willen we natuurlijk te allen tijde voorkomen.

3 Bladeren veranderen van kleur

Een ander fenomeen dat kan duiden op een tekort aan water, zijn gele bladeren. Toch kan geel blad ook duiden op te veel water. Het is dus lastig om te zeggen wat geel blad precies kan betekenen. Je kunt jezelf natuurlijk wel afvragen wanneer jij voor het laatst water hebt gegeven. Ook kun je aan de potgrond voelen of deze droog aanvoelt. Als dit het geval is, krijgt jouw plant waarschijnlijk gele bladeren door een tekort aan water.

Veelgestelde vragen

Hoeveel water heeft een plant gemiddeld nodig?

De ene plant heeft gemiddeld een keer in de drie weken water nodig, terwijl de ander eigenlijk iedere dag water wil. Een gemiddelde is dus lastig te benoemen: check daarom altijd de waterbehoeften van de plant zelf.

Waarom hangen de bladeren van mijn plant slap?

Als de bladeren van de plant slap hangen, kan dat een teken zijn van te weinig water.

Wat gebeurt er als ik te veel water aan mijn plant geef?

Als je te veel water aan je plant geeft, kan het water onderin de pot komen te staan. Dit kan leiden tot wortelrot.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *