Het is een veelvoorkomend probleem bij onze groene vrienden: gele bladeren. Vooral bij kamerplanten moeten we even slikken wanneer hij een geel blad laat zien. Toch hoef je niet meteen jouw plant in de groene kliko te gooien, gelukkig. Hieronder vertellen wij jou meer over gele bladeren.

Te veel water

Te veel water is te herkennen aan gele vlekken die midden op het blad verschijnen, of aan de randen van een blad. Deze gele vlekken voelen zacht aan en beginnen daarna bruin te kleuren. Het is daarom altijd aan te raden om jouw plant in een binnenpot te zetten. Dankzij de gaten in zo’n binnenpot kan het overtollige water weglopen, waardoor jouw plant minder kans heeft op wortelrot.

Te weinig water

Geel blad kan ook duiden op te weinig water. De bladeren worden geel en vallen daarna gemakkelijk af als je aan het plantje tikt. Je kunt checken of jouw plant daadwerkelijk droog staat door met jouw vingers in de potgrond te gaan. Als jouw vinger er droog uit komt, is het tijd voor een scheutje water. 

Zonlicht

Vaak zetten we onze planten in de vensterbank. Toch houdt niet iedere plant van dat felle licht. Dit laat de plant merken door hangende en verschrompelde bladeren. Wanneer jouw plant te weinig zonlicht krijgt, kan hij geel blad krijgen. Vooral bladeren aan de onderkant zijn de pineut. In dat geval is het handig om jouw plant ietsjes lichter te zetten. Als de plant daarna nog steeds gele bladeren vertoont, is het tijd voor wat plantenvoeding of een verpotsessie. 

Tekort aan voedingsstoffen

Vaak wordt een blad gedeeltelijk geel, of alleen de randen. Het kan ook voor komen dat de bladeren egaal geel worden. Dit kan een teken zijn van voedingstekort. Giet daarom wat plantenvoeding bij jouw groene vriend of verpot ‘m. In potgrond zitten namelijk ook veel voedingsstoffen. 

Droge lucht

Bruine en gele randen op het blad kan een teken zijn van ouderdom, maar kan ook te wijten zijn aan droge lucht. Veel planten komen uit het tropische regenwoud waar het altijd erg vochtig is. In hun huidige standplaats willen ze dit ook graag; daarom is het aan te raden om een luchtbevochtiger in huis te nemen of door regelmatig met de plantenspuit door het huis te gaan – ook al kost je dit wel érg veel tijd.

Beestjes

Wij houden van onze planten, maar beestjes houden er ook van. Deze beestjes kunnen helaas ook geel blad veroorzaken. Check daarom regelmatig of je beestjes kunt spotten. Deze zitten vooral op de stengels of op de onderkant van de bladeren. Wanneer je een beestje hebt gezien, kun je proberen deze te bestrijden. Wij hebben een volledige plantenverzorgingslijst voor je opgesteld om deze akelige beestjes weg te jagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.