katten verweren in tuin

Veel mensen zijn trots op hun tuin en onderhouden ‘m dan ook van harte. Toch is het altijd vervelend als er ongewenste gasten zomaar jouw tuin binnenkomen, en dan ook nog eens een spoor achterlaten van drollen en geplette planten. Een kat van iemand anders in jouw tuin, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Hieronder staan vijf manieren hoe jij katten kunt weren uit jouw tuin.

Een kat is een gezelschapsdier maar houdt er ook van om buiten rond te banjeren. Het kan dan ook weleens voorkomen dat een kat buiten zijn behoefte doet, wat immers het natuurlijke instinct is van een kat. Vervelend, maar er zijn wel oplossingen die je kunt gebruiken. Het is belangrijk om diervriendelijke oplossingen te gebruiken.

1. Maak het de kat onmogelijk om zijn drollen te begraven

Een kat is erg netjes in zijn doen en laten. Een kat vindt het dan ook prettig om zijn drollen te kunnen begraven, zodat het mooi opgeruimd is. Toch is het als huiseigenaar niet prettig om begraven drollen tegen te komen wanneer je lekker aan het tuinieren bent.

Maak het daarom voor de kat moeilijk om zijn drollen te kunnen begraven. Als een kat geen manier vindt hoe hij zijn drollen kan begraven, is de kans kleiner dat hij hier überhaupt zijn behoefte doet. Leg daarom bijvoorbeeld kippengaas op de aarde rondom jouw planten. Vind je dit niet mooi staan? Dan kun je de bodem ook bedekken met boomschors of cacaodoppen. Katten hebben overigens een hekel aan de geur van cacao, dus dat is mooi meegenomen.

Je kunt ook kiezen om stekelige planten in de tuin te planten. Wellicht niet de meest diervriendelijke manier om katten te weren, maar als een kat zich eenmaal heeft bezeerd aan een stekel zal de kat niet snel terugkeren.

2. Creëer een onaangename geur in de tuin

Naast cacao zijn er nog meer geurtjes waar een kat niet dol op is. Denk bijvoorbeeld aan de geur van citroen. Planten met een citroengeur zijn citroenmelisse, citroengras en citroengeranium

Daarnaast houden katten ook niet van de geur van azijn, sinaasappel, knoflook en lavendel. Lavendel ruikt voor de mens heerlijk, maar een kat houdt hier niet van. Maak een combinatie van allerlei planten die verschillende geuren afgeven en jouw kat zal niet meer zo snel in jouw tuin komen. Kies bij voorkeur ook voor bodembedekkers, zodat de kat minder gauw zijn drollen kan begraven.

katten verweren

3. Kies planten met een aangename geur

Heb jij een grote tuin en terroriseert de kat van jouw buren de volledige tuin? Dan kun je denken in oplossingen en een speciaal hoekje voor deze kat creëren. Kies juist voor planten met een aangename geur en plaats deze in het hoekje. Denk bijvoorbeeld aan kattenkruid. Jouw kat voelt zich aangetrokken tot deze planten en zullen verder geen aandacht meer schenken aan de rest van jouw tuin.

4. Verweer katten met water

We weten natuurlijk allemaal dat katten een hekel hebben aan water. Wanneer je een kat in jouw tuin hebt gespot kun je de tuinsproeier op ‘m richten en de kat natmaken. Voor je het weer zal de kat met een rotgang jouw tuin verlaten. Het nadeel van deze manier is dat je ook daadwerkelijk zelf in de tuin moet zijn om de kat hiermee te verweren.

5. Koop een kattenverjager

Een kattenverjager is een apparaat dat een hoog geluid afgeeft als er sprake is van beweging. De meeste mensen horen deze geluiden niet, maar katten daarentegen wel. Dit geluid zal een kat afschrikken en zal daarom liever niet meer in jouw tuin willen rondwandelen.

Veelgestelde vragen

Welke geur zal een kat verjagen?

Katten houden niet van geuren zoals citroen als koffie. Plant daarom planten in jouw tuin met een sterke citroengeur en strooi zo nu en dan wat koffieprut in jouw tuin.

Waarom poepen katten in de tuin van de buren?

Katten zijn schone dieren en laten niet graag hun behoefte achter in hun eigen territorium, en gaan ze graag naar een tuin verderop. 

Hoe reageert een kat op kattenkruid?

Kattenkruid is een plant waar katten tot worden aangetrokken. Kattenkruid geeft een euforisch effect en katten gaan er dan ook graag in rollen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *