mieren in tuin

Mieren zijn vervelende beestjes die jouw tuin langzamerhand kunnen koloniseren. In het eerste opzicht lijkt een mier een onschuldig beestje, maar mieren kunnen flink wat schade aanrichten. Ze kunnen zelfs jouw tuin doen verzakken. Hoe je vaarwel zegt tegen mieren in jouw tuin, bespreken we hieronder.

1. Plaats een mierenlokdoosje

Een bekend huis-tuin-en-keukenmiddeltje is een mierenlokdoos. De naam zegt het al, maar een mierenlokdoos lokt de mieren naar het doosje. In het lokdoosje zit een stof, waardoor de mieren doodgaan. Het is belangrijk om het lokdoosje op een droge plek neer te zetten, bijvoorbeeld onder de overkapping of onder een plant. Let op: een mierenlokdoos is een tijdelijke oplossing.

2. Zorg voor een onaangename geur

Mieren kunnen ruiken en hebben daarmee ook een voorkeur voor wat ze wel en niet lekker vinden. Een mier houdt bijvoorbeeld niet van een lavendelgeur. Als je last hebt van mieren in de tuin, kun je meerdere lavendelplanten neerzetten. Bovendien houden mieren ook niet van de geur van koffie of kaneel. Heb je een kan met koffie gezet? Strooi dan de overgebleven koffieprut door de tuin. Bovendien is dit ook nog eens heel goed voor de tuin. Koffieprut is namelijk een goede bemesting voor planten.

mieren verweren

3. Aaltjes

Aaltjes zijn nuttige dieren. Naast dat je aaltjes in kunt zetten voor plantenziekten zoals trips, kun je aaltjes ook inzetten voor mieren. De aaltjes zullen de mieren opeten en daarna zullen de aaltjes ook zelf uitsterven. Een effectieve en simpele manier om van mieren af te komen.

4. Kokend water

Misschien een wat rigoureuze oplossing maar wel eentje waarmee je veel mieren kunt doden: kokend water in een mierennest gieten. Je kunt waarschijnlijk niet álle mieren doden, aangezien mieren een flinke tunnel kunnen graven, maar alle kleine beetjes helpen. Wanneer je kokend water in een nest giet zullen langzamerhand de mieren beetje bij beetje verdwijnen.

5. Ruim op

Mieren komen af op zoetigheden. Als je veel afval hebt rondslingeren is de kans groot dat hier mieren op af zullen komen. Ruim daarom zoveel mogelijk op, zowel binnens- als buitenshuis.

Moeten we mieren wel verjagen?

Heb je een van de bovenstaande oplossingen toegepast, maar spot je toch een enkele mier? Dan is het niet pre se reden tot paniek. Mieren kunnen namelijk best nuttig zijn – tenzij ze een boel schade aanrichten natuurlijk of dat ze jouw huis dreigen binnen te lopen, dan wil je van letterlijk élke mier af.

Als je een paar mieren hebt gespot in jouw tuin en je er niet te veel last van hebt, kun je ze maar beter hun eigen gang laten gaan. Mieren zijn namelijk best nuttig: ze eten andere insecten op, zowel dood als levend. Het gaat in dit geval ook over insecten die schadelijk kunnen zijn voor jouw tuin. Mieren ruimen dus eigenlijk gewoon de boel op. 

Veelgestelde vragen

Waar komen mieren op af?

Mieren houden van zoetigheden. Wanneer je niet goed afval of etensresten opruimt, kan het zijn dat hier mieren op afkomen. 

Hoe voorkom je mieren?

Aangezien mieren afkomen op zoetigheden is het belangrijk om etensresten goed op te ruimen. Is het kwaad al geschied? Dan kun je aaltjes proberen, kokend water in het nest gieten of de mieren verjagen met een – volgens hen – vieze geur.

Wat is het nut van mieren?

Mieren hebben wel degelijk nut, zo ruimen ze de boel op in jouw tuin. Ook eten ze vervelende insecten op. 

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *