amaryllisbol

Rond de kerstperiode nemen we massaal een bloembol in huis: de amaryllisbol. Deze bloembol zal uitgroeien tot een enorme kleurrijke bloem die de show steelt in jouw woning. Tijdens de sombere dagen waarbij het eerder donker wordt, kan deze bloembol je net iets meer opfleuren. Hoe je de amaryllisbol moet verzorgen, vertellen we je hieronder.

Hippeastrum

Wanneer je een amaryllisbol – eigenlijk heet deze officieel Hippeastrum – in huis neemt, moet je niet denken dat deze meteen uitkomt. Hiervoor heb je geduld nodig, maar de bloembol moet ook op een goed plekje staan. Zo moet de temperatuur aangenaam zijn en is de standplaats ook van groot belang.

Met of zonder wax

Bovendien bestaan er ook verschillende soorten amaryllisbollen. Je hebt bollen die gewaxt zijn, maar ook bollen zonder een waxlaagje. Een amaryllisbol zonder waxlaag kun je vaak meteen in een potje met potgrond zetten, waarbij de bol voor een derde deel boven de aarde uitsteekt. Je hoeft na het planten de bol nog geen water te geven. Doe dit pas wanneer de eerste stelen tevoorschijn komen. Je kunt de bol een klein beetje water geven, maar zorg ervoor dat de potgrond niet te nat blijft.

Heb je een amaryllisbol met wax? Dan hoef je niet zo veel te doen. Het waxlaagje is eigenlijk een soort jasje dat de bol beschermt. Je hoeft zelfs geen water te geven en je hoeft hem ook niet in de potgrond te zetten: zet de amaryllisbol simpelweg op een plekje neer waar het lekker warm is, tussen de 20 en 25 graden. Dit is bijvoorbeeld voor het raam. De bloembol zal na een aantal weken vanzelf uitlopen. 

amaryllisbol

De amaryllisbol laten uitkomen

Je wil natuurlijk dat de amaryllisbol zo snel mogelijk uitkomt, zodat je kunt genieten van een prachtige bloem. Hieronder staan een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

  • Een amaryllisbol komt niet gelijk uit wanneer je hem in huis neemt. Een amaryllisbol doet er zo’n zeven tot tien weken over. Heb dus geduld.
  • Je kunt de wortels van de amaryllisbol – zonder wax – een beetje laten weken door de bol in het water te leggen. Zet de bol daarna in de pot. 
  • Zet de amaryllisbol op een licht en warm plekje tussen de 20 en 25 graden. Vermijd wel direct zonlicht.

Bloei van de amaryllisbol

Wanneer de bloei van de amaryllisbol eenmaal op gang is, zullen de bloemen zich in een rap tempo vormen. De bloemen zullen ongeveer tien dagen lang staan. Wanneer de bloem is uitgebloeid, kun je de stengel afknippen. Doe dit zo ver mogelijk. Een amaryllisbol zonder wax kun je opbergen in een pot met potgrond. Zet de bol op een plek waar het niet vriest, en geef zo nu en dan een scheutje water. In het voorjaar haar je de bol weer tevoorschijn en wellicht komt deze het volgende jaar weer uit.

Veelgestelde vragen

Heeft een amaryllisbol water nodig?

Wanneer de amaryllisbol eenmaal een stengel vertoont, wil het graag water krijgen. Een amaryllisbol met wax hoef je geen water te geven.

Hoe moet je een amaryllisbol in wax verzorgen?

Een amaryllisbol in wax heeft geen verzorging nodig, de bol in wax heeft genoeg energie om te kunnen groeien.

Kun je een uitgebloeide amaryllisbol bewaren voor volgend jaar?

De uitgebloeide steel kun je afsnijden. Vervolgens kun je de bol opbergen in potgrond, op een plek waar het niet zal vriezen. Geef af en toe nog wel een scheutje water. In het voorjaar kun je de bol met potgrond op een warme plek zetten, zodat de bol weet dat hij weer kan gaan bloeien.

3.7/5 - (3 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *