Musa bladeren

Heb jij een prachtige bananenplant ofwel een Musa, maar zie jij dat hij langzaam of juist snel dood gaat? Dan snappen wij dat dit erg jammer is. Er zijn een aantal redenen waarom dit kan gebeuren, maar wat zijn deze redenen en wat kun je eventueel doen om dit te voorkomen? Hieronder bespreken wij het allemaal!

Te veel of te weinig water

  • Een van de meest voorkomende redenen dat een bananenplant tot zijn einde komt, is omdat hij te veel water krijgt. Ook al houdt deze prachtige plant van een flinke slok water, is te veel water toch echt een ding. De wortels van de bananenplant mogen namelijk niet te lang in water staan. Zodra dit het geval is gaan de wortels namelijk rotten en dit is iets wat je wilt voorkomen. Je kunt dit gaan zien doordat de bladeren geel beginnen te kleuren. Als hier niks aan wordt gedaan, zal er ook stamrot ontstaan. Het is daarom belangrijk dat je het water verwijdert uit de pot en de wortels voorzichtig schoon- en droogmaakt en daarna hem terug zet in nieuwe aarde. 
  • Ook komt het vaak voor dat de bananenplant juist te weinig water krijgt. Zodra de potgrond namelijk te droog is, gaat het erg snel. Zorg er dus voor dat jouw bananenplant altijd voorzien is van licht vochtige potgrond. 
  • Daarnaast houdt de bananenplant van een hoge luchtvochtigheid, het is namelijk een plant die oorspronkelijk uit het tropisch regenwoud komt. Zorg er dus voor dat de luchtvochtigheid waar je plant staat hoog genoeg is. Zodra dit niet het geval is zullen de bladeren bruin kleuren. 

Standplaats

Het is erg belangrijk dat je goed weet welke standplaats het best is voor jouw bananenplant. Zoals hierboven namelijk al werd beschreven is een hoge luchtvochtigheid echt wel een dingetje. Zorg er dus nooit voor dat je jouw Musa bij de kachel hebt staan. Daarnaast hebben bananenplanten veel zonlicht nodig, zorg er dus voor dat je hem nooit op een donkere plaats zet. Als hij namelijk te weinig licht krijgt, dan zal de plant snel dood gaan. 

bananenplant gaat dood

Dood na bloei

Zodra de bananenplant in bloei heeft gestaan zal hij snel gaan sterven. Dit is iets wat bij de natuurlijke cyclus van de plant hoort. Wel is het goed om te weten dat een bloeiende musa niet vaak voorkomt in Nederland.  Vaak heeft de plant al wel nieuwe stekjes geproduceerd, die je kunt oppotten. Ook is het zo dat zodra de plant veel stekjes geeft, dat het daarna ook echt klaar is met de plant puur omdat het te veel energie kost. Verzorg de stekjes dus goed en voor je het weet heb je weer verschillende bananenplanten in jouw kamer staan. 

Veelgestelde vragen

Wat is de echte naam van een bananenplant?

Musa

Hoe oud kan een bananenplant worden?

Een bananenplant kan relatief oud worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan een jaar of 5. Toch verschilt dit echt heel erg per plant. De ene gaat wat sneller en de ander juist niet. 

Moet je stekken verwijderen bij de moederplant?

Nee, maar het is wel handig, op deze manier heb je een grotere kans dat de moederplant langer blijft leven. Dit omdat dan niet alle energie uit gaat naar haar ‘baby’s’. 

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *