Jakkes, wat kruipt er rond op de bladeren van mijn plant? Als het een groen beestje is, is de kans groot dat je een bladluis als huisgenoot hebt. Wel is het goed om te benoemen dat er ook bladluizen bestaan in een witte, zwarte, gele, rode en paarse variant. 

Oorzaak

Bladluizen kunnen vliegen en springen. Wanneer je een plant in huis hebt gehaald die besmet is met bladluis, is de kans groot dat deze ook op andere planten gaat overspringen. Ook kunnen bladluizen jouw huis binnenkomen door tocht of dat ze bijvoorbeeld zijn blijven haken op jouw kleding.

Schade

Het grootste gevaar dat een bladluis kan aanrichten is dat ze een virus kunnen overbrengen. De bladluis bijt namelijk in de aderen van de plant waar ze hun voedsel uithalen. Als deze bladeren eenmaal zijn opengebeten, is de kans op een infectie groter. Bovendien kunnen ze honingdauw achterlaten waar schimmel in kan groeien. Geen paniek wanneer je een bladluis hebt aangetroffen op jouw plant wanneer je er snel bij bent. Wanneer je er echter niets aan doet, is de kans op schade het grootst en zal de plant doodgaan.

Behandeling op natuurlijke wijze

De eerste stap is om de geïnfecteerde bladeren weg te halen. Ook kun je een groot deel van de bladluizen weghalen om de plant een douchebeurt te geven – gebruik hiervoor wel koud water. Geef daarnaast jouw plant niet te veel water en ook niet te veel voeding, want dit vinden bladluizen juist lekker. Een andere tip is om een lieveheersbeestje te vangen en deze te plaatsen bij jouw plant. Een lieveheersbeestje eet namelijk zo’n honderd bladluizen per dag!

Behandeling met bestrijdingsmiddelen

Wanneer de bladluizen hardnekkig te bestrijden zijn, kun je ook een aantal milieuvriendelijke middeltjes gebruiken. Hieronder hebben wij de vijf beste voor je op een rij gezet.

[Linkjes naar affiliate]

Veelgestelde vragen

Hoelang leeft bladluis?

De vrouwtjes leven 25 dagen. In deze tijd kunnen ze 80 nieuwe bladluizen voortbrengen. Bladluis blijft dus steeds weer terugkomen als je deze niet bestrijdt.

Waar kunnen bladluizen niet tegen?

Bladluizen kunnen niet tegen planten, welke een sterk geur afscheiden. Denk hierbij aan salie, uien, knoflook, lavendel, bonenkruid en dille. Zet deze planten tussen de planten, welke onder de bladluis zitten.

Kunnen bladluizen kwaad?

Deze beestjes halen hun voeding uit de bladeren van jouw plant. Door gaatjes te maken in bladeren halen ze de voedingsstoffen eruit. Hierdoor worden de bladeren geel en zal de plant uiteindelijk sterven.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *