bladluis herkennen

Voor iedere plantenliefhebber is dit een nachtmerrie: beestjes. Beestjes kunnen behoorlijk wat schade veroorzaken, met lelijke bladeren of zelfs een dode plant als gevolg. Het is dus belangrijk dat we beestjes voorkomen. Of is het kwaad al geschied? Dan moet je de plant eens goed onder handen nemen. Wellicht heeft jouw plant wel bladluis. Zo herken je het.

Bladluis herkennen

Een bladluis is piepklein. Zo is een bladluisje maar twee millimeter groot. Je kunt hem met het blote oog dus bijna niet zien, aangezien hij ook vaak nog eens groen van kleur is. Naast groen kan de bladluis ook zwart, geel, rood of grijs zijn. Helaas kan dit kleine beestje behoorlijk wat schade aanrichten. De bladluis zuigt namelijk sap uit de bladeren van jouw plant, waar hij op kan teren. Daarnaast scheidt de luis honingdauw af, waardoor de plant minder goed kan groeien. Vervolgens kan de plant geel worden, gaan krullen of zelfs helemaal doodgaan. 

Bladluis bestrijden

Er zijn verschillende manieren waarop je bladluis kunt bestrijden. Hieronder zullen we de mogelijkheden bespreken.

  1. Spoel de plant af met water. Je kunt de besmette plant gewoon onder de kraan houden en de beestjes wegspoelen. Zo gepiept, en je hoeft er ook geen middeltjes voor in huis te halen.
  2. Ga op zoek naar een lieveheersbeestje. Het lieveheerbeestje is dol op bladluizen en eet ze op. Lieveheersbeestjes hebben zelfs bladluizen nodig om in leven te blijven. Naast de volwassen lieveheersbeestje eet ook de larf van het lieveheersbeestje bladluizen op.
  3. Koop een ecologisch bestrijdingsmiddel tegen bladluis. Zo’n middel is niet schadelijk voor het milieu en je haalt de bladluizen ermee weg. 

Bladluis voorkomen

Je zult je vast afvragen waar de bladluis vandaan komt. Om je maar meteen gerust te stellen: een bladluis is niet het gevolg van een slechte verzorging. Bladluizen kunnen namelijk gewoon binnenkomen via jouw kleding, via de wind of via andere planten. 

Natuurlijk is het voorkomen van bladluizen beter dan genezen. Er zijn een aantal oplossingen die ervoor zorgen dat de bladluis liever niet bij jouw plant in de buurt komt. Zo hebben bladluizen een hekel aan knoflook, ui, lavendel, salie en dille. Heb jij een van deze kruiden of groenten in jouw tuin staan? Plaats deze dan in de buurt van jouw lievelingsplant en de bladluizen zullen niet bij jouw favo groene vriend in de buurt komen.

Zo bestrijd je bladluizen

Veelgestelde vragen

Hoe bestrijd ik bladluizen?

Je kunt bladluizen weghalen door de plant gewoon af te spoelen met water. Ook kun je een lieveheersbeestje op de plant laten lopen, of koop een ecologisch bestrijdingsmiddel tegen luizen.

Waar hebben bladluizen een hekel aan?

Bladluizen komen liever niet in aanmerking met planten die sterk ruiken. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, ui, dille en salie.

Wat voor schade kan een bladluis aanrichten?

Bladluizen halen het sap uit het blad en scheiden honingdauw uit. Hierdoor kan jouw plant er binnen no time geel uit gaan zien en zullen de bladeren afsterven. Bladluizen kunnen dus wel degelijk wat schade aanrichten.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *