Zonnebloemen, orchidee of juist weer madeliefjes. Er is zoveel keus, maar welke bloemen zijn nou echt het mooiste? Welke bloemen moet je nou geven aan je partner op Valentijnsdag? In deze lijst staan de tien mooiste en bekendste bloemen!

  1. Rozen

De welbekende soort bloem waar veel mensen enorm blij mee zijn als ze een mooie bos krijgen van hun partner. Dit gaat over de rozen. Je kan het in meerdere kleuren krijgen, zoals wit, oranje, blauw of je kiest voor de meest voorkomende kleur rood. Over het algemeen is dit de favoriete bloem voor velen en wordt deze ook vaak gekocht. Vooral rond Valentijnsdag: dit komt, omdat de rode roos symbool staat voor liefde. De gele roos staat er bekend om te geven als symbool van vriendschap. 

De locatie waar jij je rozen neerzet, is ook superbelangrijk. Rozen houden niet van de volle zon, niet van de warmte die afkomt van een verwarming of van een kachel. Tocht is ook niet iets waar de roos van houdt. Om de roos optimaal te laten bloeien is het handig als je ze ergens koel neerzet met een constante temperatuur. 

  1. Tulp

De velden van de Keukenhof staan vol met mooie tulpen. Deze bloem wordt ook vaak gelinkt aan ons eigen kikkerlandje. Het is ook één van onze grootste exportproducten. Wat heel veel mensen niet weten is dat deze bloem origineel uit China komt. Ook van deze bloemen zijn er verschillende varianten en komt het voor in verschillende kleuren zoals, oranje, roze, paars, of rood. 

De kleuren van tulpen hebben ook verschillende betekenissen zoals de rode tulpen staan voor eeuwige liefde, wat lijkt op de betekenis van de rode rozen, de gele tulpen staan voor waardering en sympathie, witte staan voor vergeving en zo zijn er nog veel meer. 

  1. Plumeria 

De blaadjes van deze bloemen lijken wel over elkaar heen gevlochten. Dit gaat over de plumeria. Deze bloemen staan bekend om de roze-witte kleuren die ze hebben. Als de plant tot bloei komt, begrijp je gelijk, waarom deze bloem ook al jaren lang wordt gebruikt in de parfumindustrie. De geur is heerlijk en trekt in de natuur verschillende vlinders aan voor bestuiving. 

Deze soort komt van oorsprong uit Midden-Amerika en het is de nationale bloem van Nicaragua. In Hawaii wordt de bloem ook gebruikt tijdens het maken van een bloemenkrans. Bewoners van Hawaii dragen deze bloemenkransen tijdens speciale gelegenheden en ook tijdens het verwelkomen van toeristen. 

  1. Kersenbloesem

Je hebt de foto’s vast wel eens gezien. De prachtige bloeiende kersenbomen tijdens de lentes in Japan. In het voorjaar van Japan zijn er zelfs diverse festivals die helemaal in teken staan van deze lieve bloemetjes. Deze bloemen staan in teken van geluk, liefde, lente en vooral een nieuw begin. De bloem doet sommige mensen denken aan een mensenleven, doordat ze zo kort bloeien herinnert het mensen aan hoe kort en kwetsbaar het leven is en dat je er van moet genieten. 

Zoals al eerder is gezegd zijn de Japanners zo gek op deze bloemen dat ze ook een eigen festival hebben voor de bloemen. Tijdens dit festival vieren de Japanners het begin van de lente. Het is daar traditie om samen met je familie of vrienden te gaan picknicken onder één van deze bomen. 

  1. Dahlia 

Deze bloemen zijn te krijgen in allerlei soorten en maten, van felgekleurde bloemen tot pastelkleuren, je kan ze krijgen in een klein bolletje of als je ze groter wilt dan is de dinnerplate dahlia wel wat voor je. Er zijn dus verschillende soorten dahlia’s, zo heb je de enkelbloemige dahlia’s, cactusdahlia’s en ook pompondahlia’s. 

Dahlia’s zijn in Europa gekomen door de Spanjaarden die hebben ze meegenomen naar Centraal-Amerika, dit verklaart ook waarom deze bloemen houden van de zon en daarom kan je ze het beste ook in de zon planten, want ze willen zoveel zon mogelijk. Je kan deze bloem het beste gaan platen rond half mei. Het is mogelijk om ze eerder te planten, maar dan moet je er zeker van zijn dat het niet meer gaat vriezen. 

Dahlia bloem
  1. Gebroken hartje

In Engeland worden deze bloemetjes ook wel ‘Bleeding Hearts’ genoemd en je kan gelijk begrijpen waarom ze die bijnaam hebben gegeven aan deze bloemen. Dit gaat over het gebroken hartje. Deze bloem heeft de vorm van een hartje en daaronder dus een soort druppel die eruit komt, dat verklaart de bijnaam. Deze bloemen bloeien vooral vroeg in het voorjaar en hebben een voorkeur voor een schaduwplek in de tuin. 

Deze bloem is origineel ontstaan in Korea en China. In 1816 is de bloem geïntroduceerd in Nederland en kreeg het dus ook de naam gebroken hartje. Deze plant kan een hoogte krijgen van 70 centimeter. 

  1. Canna

De canna is een tropische plant, waarvan de bladeren veel lijken op een bananenplant. Deze bloem komt ook voor in verschillende kleuren zoals een beetje roodachtig of in een soort gele kleur. Sommigen vinden de bloem ook wel wat weg hebben van een orchidee. 

Deze plant kan zowel binnen als buiten worden geplant, maar het wordt aangeraden om in de winter hem binnen te laten overwinteren. De plant mag dan ook niet te veel water hebben, zodat hij goed tot rust kan komen. Het wordt aangeraden om de palm eerst een klein beetje water te geven, als de grond binnen twee dagen droog is dan betekent het dat de plant meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheid water aan tot de grond tussen twee en vijf dagen na de bewatering nog vochtig aanvoelt, en na vijf dagen bijna droog. 

  1. Lelie

De welbekende lelie kan natuurlijk niet ontbreken aan deze lijst. Tegenwoordig heb je ook een lelie die geurloos is, dit zorgt ervoor dat steeds meer mensen deze bloem gaan halen voor thuis. De meest voorkomende lelie is de Aziatische lelie, door de naam zal je denken dat die in Azië groeit, maar dat is niet waar, want hij groeit daar niet meer, maar wel in Europa en in Amerika. 

De lelie staat symbool voor vrouwelijkheid en daarom wordt de witte lelie ook wel madonnalelie genoemd. De lelie staat niet alleen voor vrouwelijkheid, maar ook voor maagdelijkheid en zuiverheid, daarom zie je de lelie ook vaak terug in bruidsboeketten.

  1. Gerbera 

Deze bloem is enorm bekend en vaak wordt die ook getekend door kinderen. Dit gaat over de gerbera. Deze bloem is ontstaan in Azië en in Afrika. Je kunt deze bloem halen in alle kleuren van de regenboog. Je kan de gerbera geven voor elk moment, als je even niet weet wat je moet geven ga dan voor de gerbera. Er zijn twee soorten gerbera waar je uit kan kiezen, namelijk de standaard gerbera en de mini-gerbera ook wel de germini genoemd. Deze bloem is ook makkelijk voor mensen met hooikoorts en kun je dus snel in huis zetten, want er komt geen geur vandaan. Voor de rest heeft de gerbera niet een symbolische betekenis. 

  1.  Zonnebloemen

Naast de roos is de zonnebloem één van de meest bekende bloemsoorten. Deze bloem is ook niet te missen met de lange stengel en de felle gele bloemblaadjes die de zonnebloem heeft. Deze bloem is naast mooi ook nog eens superslim en weet precies de zon te vinden en draait dan ook die kant op met zijn ‘gezicht’. Let maar eens op de zonnebloemvelden in het buitenland, alle zonnebloemen kijken dezelfde kant op. 

De oorsprong van de zonnebloem is Centraal- en Zuid-Amerika. De Indianen aten de pitjes van deze bloem ook al op als een tussendoortje en dat wordt nog steeds erg veel gedaan, ook hier in Nederland. Het duurde wel even voordat de zonnebloem naar Europa kwam, want aan het einde van de middeleeuwen namen de Spanjaarden de bloem mee deze kant op.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *