kunstgras of echt gras

Wanneer je een eigen tuin hebt bij je woning, dan is het natuurlijk goed om die eens lekker aan te pakken. Zo kan het zijn dat je lekker veel groen in de tuin wilt hebben, maar weinig wilt onderhouden. Zo kun je kiezen voor kunstgras in je tuin. Daarnaast heb je natuurlijk ook altijd de optie om een mooi gazonnetje te laten groeien. Er zijn veel diverse opties, toch is het verstandig om een keuze te maken. Hieronder lees je dus precies wat de verschillen zijn tussen kunstgras en een gazon.

echt gras of kunstgras verschillen

Natuurlijk gras

Twijfel je tussen kunstgras of natuurlijk gras, oftewel een gazon? Dan is het belangrijk om de verschillen tussen deze twee opties te weten. Zo is het grootste verschil tussen kunstgras en een gazon natuurlijk het materiaal: natuurlijk gras is echt gras. Het zal groeien en daarbij komt kijken dat je het moet onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan het maaien van het gras, het verticuteren van het gras en eventueel bijzaaien. Daarnaast is het goed om te weten dat natuurlijk gras ook kan veranderen. Het zal namelijk in de zomer wat droger kunnen worden, wat betekent dat je het gazon moet sproeien. Naast het water geven kan het ook zijn dat je het gazon moet bemesten.

Een gazon heeft een aantal voordelen. Zo is de natuurlijke uitstraling een groot voordeel. Het zal bovendien heerlijk aan de blote voeten voelen en je kunt er lekker in relaxen bij mooi weer. Daarnaast is echt gras milieuvriendelijk: het vangt water op en het zal niet heel heet worden in de zomer. 

Een gazon kent ook een aantal nadelen. Zo moet je een gazon natuurlijk wel intensief onderhouden, zoals net al werd benoemd. Ook verbruikt een gazon water en is het wat gevoeliger voor verschillende weersomstandigheden.

Kunstgras

Naast een mooi gazonnetje kun je er natuurlijk ook voor kiezen om kunstgras in je tuin aan te leggen. Het voordeel van kunstgras is dat je weinig tot geen onderhoud hebt. Je hoeft het niet te maaien, onkruid te wieden of iets anders dergelijks. Het is namelijk van kunst en daarom groeit er niks op. Verder kan kunstgras tegen elk weertype. Je hoeft dus geen zorgen te maken dat je gras niet groen genoeg is. Kunstgras blijft namelijk het hele jaar door groen. Verder hoef je bij kunstgras ook geen water meer te geven, het blijft staan en het kan niet groeien. Ook is het zo dat kunstgras een stuk duurzamer is, dan een gewoon gazon. Je hoeft namelijk niet met bestrijdingsmiddelen op pad, je hoeft geen water te geven en het is gemaakt van duurzaam materiaal. Het enige nadeel aan kunstgras is dat je een kunstmatige uitstraling krijgt, je hebt niet het gevoel van een gazon.

Kostenvergelijking

Het verschilt ook hoeveel je betaalt voor echt gras of kunstgras. Het is belangrijk om te kijken naar het totaalplaatje: een gazon vraagt ook meer onderhoud en daar komen ook kosten bij kijken, denk bijvoorbeeld aan het geven van water, het geven van mest en daarnaast moet je een grasmaaier aanschaffen. Wel is echt gras in aanschaf vaak wel goedkoper dan kunstgras.

Veelgestelde vragen over kunstgras vs gazon

Wat is het verschil tussen kunstgras en een natuurlijk gazon?

Kunstgras is een synthetische grasmat gemaakt van plastic vezels, terwijl een natuurlijk gazon bestaat uit levende grasplanten.

Hoe ziet kunstgras eruit in vergelijking met een natuurlijk gazon?

Kunstgras heeft een gelijkmatig uiterlijk en vereist geen maaien, terwijl een natuurlijk gazon een gevarieerde textuur heeft maar regelmatig maaien nodig heeft.

Is kunstgras milieuvriendelijker dan een natuurlijk gazon?

Kunstgras heeft geen water en pesticiden nodig, maar het is gemaakt van niet-biologisch afbreekbaar materiaal en heeft een negatieve milieu-impact tijdens de productie.

Hoe zit het met de kosten van kunstgras versus een natuurlijk gazon?

Kunstgras kan aanvankelijk duurder zijn om te installeren, maar het vereist minder onderhoudskosten op lange termijn dan een natuurlijk gazon.

Welk type gazon is gemakkelijker te onderhouden?

Kunstgras is over het algemeen gemakkelijker te onderhouden omdat het geen maaien, bemesten of sproeien vereist, maar het moet af en toe worden schoongemaakt.

Hoe zit het met de levensduur van kunstgras in vergelijking met een natuurlijk gazon?

Kunstgras heeft doorgaans een langere levensduur dan een natuurlijk gazon, dat kan lijden onder droogte, ziekten en ongedierte.

Kan ik kunstgras zelf installeren?

Het is mogelijk om kunstgras zelf te installeren, maar het kan ingewikkeld zijn. Veel mensen kiezen ervoor om professionals in te huren voor de installatie.

Hoe voelt kunstgras aan om op te lopen en te spelen?

Kunstgras voelt doorgaans zachter aan dan een natuurlijk gazon en biedt een consistent oppervlak voor activiteiten zoals sport en spelen.

Kan kunstgras natuurlijk aanvoelen?

Er zijn hoogwaardige kunstgrasvariëteiten die qua uiterlijk en aanraking dicht bij natuurlijk gras komen, maar ze kunnen duurder zijn.

Welk type gazon is geschikt voor mijn specifieke behoeften?

De keuze tussen kunstgras en een natuurlijk gazon hangt af van factoren zoals budget, onderhoudsbereidheid, milieubewustzijn en het beoogde gebruik van de ruimte. Overweeg deze factoren bij het nemen van een beslissing.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *