Kamerplanten zijn er tegenwoordig in alle vormen en maten. Ben je nou toen aan wat groen in je huis? Maar heb je nog geen idee welke planten nu het mooiste, populairste en het handigste zijn voor in je woonkamer? Lees dan snel verder, want in deze lijst staan de vijf populairste kamerplanten voor in jouw huis!

1. Strelitzia

De strelitzia is een ideale kamerplant, want deze plant heeft een standplaats nodig waar veel lichtinval is. Doordat deze plant op een plek staat met veel licht heeft deze plant ook best wat water nodig, dus houd daar wel rekening mee als je hem haalt. Er zijn verschillende varianten die je kan halen, zoals de Strelitzia Nicolai die heeft wat jonger blad. Je kan die variant herkennen aan de frisse groene bladeren. De strelitzia reginae is een exemplaar met de welbekende paradijsvogelbloem. 

Als het blad kreukels krijgt, dichtslaat of overloopt in kleur, dan kan het betekenen dat de plant te weinig licht krijgt. Dit gaat vaak in combinatie met langzame groei van de bladeren. Je kan hem dan vervolgens dichter bij een raam neerzetten, zodat het niet nog een keer gebeurt. De plant kan wel zo’n 10 meter hoog worden, maar dat wordt die niet in de woonkamer. Het is een goede opvulling als je een lege hoek hebt in je huis.

2. Bananenplant 

 De bananenplant bestaat voor tachtig procent uit water. Het zal je dus zeker niet verbazen dat deze plant flink wat water nodig heeft. Zorg ervoor dat de plant op een plek staat in je kamer, waar veel licht binnenkomt, want ook deze plant heeft veel licht nodig. Zorg er ook zeker voor dat de grond nooit uitdroogt. In de zomer verbruikt de plant ongeveer twee keer meer water als in de andere seizoenen. Over het algemeen is twee keer per week meer dan genoeg water.

Voelt de grond na zes dagen nog steeds erg vochtig? Dan geef je te veel water. Dit kan je controleren door paar keer per week je vinger diep in de grond te steken. Als de bladeren gaan hangen is dit een teken dat die te weinig water krijgt of te veel zon. 

3. Dracaena 

Dracaena is één van de makkelijkste kamerplanten om te verzorgen. Deze plant kun je het beste neerzetten op een plek met deels zon en deels schaduw. De dracaena verbruikt weinig water en hoeft het ook niet veel te krijgen. Het wordt aangeraden om ze eens per vier tot zes weken water te geven. Het wordt ook zeker aangeraden als een kantoorplant. Deze plant staat ook bekend in Nederland onder de naam Drakenbloedboom. De dracaena komt vooral veel voor in Afrika, maar ook in de tropen van Azië en Midden-Amerika. Er zijn vele soorten van de drakenbloedboom.

Over het algemeen hebben de planten langwerpige en spitse bladeren. Een belangrijk kenmerk van ze zijn ook de strepen, over de lengte van het blad. Deze strepen zijn geel, wit of zelfs roze. 

4. Kentia 

Deze plant is best bekend en heeft het liefste een plekje of in de halfschaduw of helemaal in de schaduw. De grond is het beste als die licht vochtig is, maar zorg er dan wel voor dat er niet hele tijd water op de bodem blijft, want dat is niet zo goed voor de plant. Deze plant groeit van oorsprong op een eiland ten oosten van Australië. Ook deze plant is makkelijk te onderhouden en wordt ook vaak gezien op kantoren. 

Voor de rest is de kentia een erg sterke plant met mooie luchtige, lange bladeren. De plant is gewend aan een langere periode zonder water, waardoor je de plant ook niet veel water hoeft te geven. Twijfel je over hoeveel water je moet geven? Overweeg het dan om een watermeter aan te schaffen. Dit is een soort metertje dat je in de potgrond zet en die geeft aan wanneer de plant water nodig heeft. Op die manier weet, vergeet je niet water geven. 

5. Ficus Lyrata 

De ficus lyrata is één van de meest verkochte kamerplanten. Hij wordt ook weleens de tabaksplant of vioolbladplant genoemd. De laatste bijnaam heeft de plant te danken aan de grote bladen die hij heeft. Van oorsprong komen deze planten uit Afrika, met name uit Sierra Leone, Nigeria, Benin, Ghana en Kameroen. 

In de zomer wordt het aangeraden om de grond altijd lichtvochtig te hebben. De plant heeft pas weer water nodig als de grond droger begint te voelen. Dit is vooral belangrijk aan het begin van de aankoop.

Waarom klapt mijn strelitzia plant dicht?

Dit komt doordat de plant dan te weinig licht krijgt. Zet hem in vervolg dichter bij het raam, zodat die genoeg licht krijgt.

Welke plant is makkelijk te verzorgen?

De dracaena plant is één van de makkelijkste planten om te verzorgen. Dit komt doordat hij niet veel water nodig heeft of verbruikt.

Heeft de bananenplant veel water nodig?

Ja, de bananenplant bestaat voor tachtig procent uit water en heeft dus ook veel water nodig om goed te groeien.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *