alocasia stekken

Een Alocasia is er in verschillende soorten, maar in een ding komen ze overeen: alle Alocasia ‘s zijn een echte eyecatcher in de ruimte. Met zijn enorme bladeren en aparte uiterlijk zal het zeker de aandacht trekken. We snappen dan ook goed dat je meer van deze planten in huis wil hebben. Toch is het stekken van een Alocasia niet zo’n makkelijk karwei zoals je bij andere planten gewend bent. Je moet namelijk wachten totdat er een nieuwe scheut naast de moederplant groeit.

Laat het stekken maar beginnen

Het stekken van een Alocasia is dus een behoorlijke opgave. Veel mensen slaan dit proces dan ook over. Zonde, want wanneer er wél een pup naast de moederplant groeit is het net zo leuk om deze een eigen huisje te geven, toch? Laten we aan de slag gaan.

Zo ga je te werk

Heb jij een Alocasia met een nieuwe scheut ernaast? Lucky you. Dat betekent dat je eigenaar kan worden van niet één, maar twee Alocasia’s. Nu is het tijd om het juiste gereedschap bij elkaar te pakken. Zorg ervoor dat je een schoon mes, een bloempot, potgrond en natuurlijk de Alocasia zelf bij de hand hebt.

  • De eerste stap is om de Alocasia helemaal uit zijn pot te halen. Zo kun je een stuk makkelijker bij de stek.
  • Nu moet je de stek bij de plant weghalen. Snijd de stek voorzichtig los en zorg ervoor dat je de wortels niet te veel beschadigt. 
  • Heeft de stek nog helemaal geen wortels? Zet de stek dan op het water. Hier kan hij namelijk makkelijk en snel wortels aanmaken. Dit duurt ongeveer een of twee weken.
  • Heeft de stek al wel wortels? Dan kun je de stek rechtstreeks in de grond zetten. Geef de stek in het begin zo nu en dan water, zodat de potgrond niet zal uitdrogen. Let er wel op dat het water moet weglopen: geef de stek daarom een potje met gaten onderin. 
Zo scheur je een Alocasia in tweeën

Veelgestelde vragen

Hoe stek je een Alocasia?

Een Alocasia kun je pas strekken wanneer deze een scheut aanmaakt. Deze kun je weghalen en in een nieuw potje stoppen.

Hoe groot moet de stek van de Alocasia zijn?

Een stekje van de Alocasia moet ongeveer tien tot twintig centimeter hoog zijn voordat je deze kunt weghalen.

Wat is de beste tijd om mijn Alocasia te stekken?

De lente en zomer is de beste tijd om de Alocasia te stekken. In deze perioden is de plant namelijk op z’n sterkst.

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *