Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw plant bruine vlekjes krijgt op de bladeren. Dit kan erg vervelend zijn aangezien het er niet fijn uitziet, maar ook betekent dat er iets met je plant aan de hand is. Maar wat kan de reden zijn dat hij deze bruine plekken krijgt en wat kan je er tegen doen? Hieronder bespreken wij het allemaal met jou!

Zorgen maken?

Allereerst is het goed om te weten dat sommige planten eerder verkleuren dan anderen. Dit hoeft niet per se iets slechts te zijn. Ook kan een blad helemaal bruin verkleuren, maar bij de ander wordt alleen het randje bruin. Daarom is het van tevoren goed om te weten welke plant wat voor bruine plek ontwikkelt. Op deze manier kan je het rijtje hieronder volgen en weet jij vervolgens wat er met jouw plant aan de hand is. 

Te veel licht

Zodra jij jouw plant te lang in de brandende zon zet, dan zal hij vanzelf deze bruine plekken ontwikkelen. Deze bruine plekken worden ook wel brandplekken genoemd, de naam zegt het al: de zon heeft letterlijk het blad van jouw plant verbrand. Daarom is het van belang om vooral in de zomer goed op te letten bij jouw planten en ze niet te lang in de volle zon laat staan. Als je een dag weg gaat, dan is het van belang dat je voorzorgsmaatregelen te treffen, denk hierbij bijvoorbeeld aan om de plant te verplaatsen naar indirect zonlicht. 

Te weinig licht

Ook bij te weinig zonlicht kunnen planten bruine plekken ontwikkelen. Krijgt jouw plant een bruine plek terwijl hij in de schaduw of op een plek met indirect zonlicht staat, dan kan het zijn dat jouw plant meer energie nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Planten halen namelijk hun energie uit zonlicht. Zodra je dit ziet gebeuren is het van belang om jouw plant een paar uur per dag in direct zonlicht te zetten. Let hier dan wel op dat ze geen brandplekken ontwikkelen. Eigenlijk gaat het om een goede balans van direct en indirect zonlicht.

Te weinig water

Bruine bladeren kunnen ook duiden op een tekort aan water. Maar als de bladeren echt heel donker van kleur zijn geworden, is het misschien zelfs wel een te grote hoeveelheid aan water.

Luchtvochtigheid

Zodra je een te lage luchtvochtigheid in je huis of in een kamer hebt, kan het zijn dat jouw planten een bruine randje of een volledige bruine buitenrand ontwikkelen. Planten komen natuurlijk van nature uit de jungle, daarom hebben planten een omgeving nodig met een goede luchtvochtigheid. Hebben ze deze niet, zullen ze deze randjes gaan ontwikkelen. 

Ook koude temperaturen kunnen ervoor zorgen dat planten bruine plekken gaan ontwikkelen. Daarom is het van belang dat je tijdens de koude dagen een extra oogje bij je groene vrienden in het zeil houdt. Zet niet zomaar de verwarming omhoog, want ook dit is niet goed voor ze, maar doe dit met mate. Ook is het van belang om ze een beetje bij het raam weg te houden. Je wilt natuurlijk niet dat ze op de tocht staan. 

Veelgestelde vragen

Waarom krijgt mijn plant bruine bladeren?

Planten met bruine bladeren zijn niet helemaal blij. Dit kan duiden op te weinig water, maar wellicht heb je ook wel te veel water gegeven. Ook kunnen de bladeren zijn verbrand als jouw plant dicht op een raam staat.

Kan het bruine blad van mijn plant weer groen worden?

Helaas worden bruine bladeren van een plant nooit meer groen. Deze kun je beter afknippen.

Waarom krijgen de bladeren van mijn plant bruine puntjes?

De uiteinden van een plant kunnen ook bruin worden. Dit kan duiden op een droge lucht in de omgeving.

5/5 - (2 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *