Heb jij het gevoel dat jouw plant niet meer groeit, of amper meer groeit? Dit kan en is geen reden tot paniek. Er zijn een aantal dingen die jij kan doen zodat jouw plant weer zoals van tevoren gaat groeien. Maar wat zijn deze dingen en wat moet je weten over een plant die niet of amper meer groeit? Hieronder bespreken wij het allemaal.

Seizoen

Misschien denk je er niet direct aan, maar het seizoen kan een grote rol hebben bij de groei van je planten. Het zit namelijk zo: in de lente en de zomer groeien je planten het hardst en in de herfst en winter niet of nauwelijks. Dit komt omdat de herfst en winter niet het groeiseizoen van de plant is. Groeit jouw plant dus niet goed in de herfst en de winter, geen reden tot paniek. Wacht een aantal maanden en jouw plant zal zich volledig ontwikkelen.

Standplaats

De standplaats van de plant heeft ook een erg grote rol in het leven van jouw plant. Het is daarom belangrijk dat je goed weet wat jouw plant nodig heeft. Heeft hij juist veel zonlicht nodig, of houdt hij juist van schaduw? Dit is erg belangrijk om te weten, aangezien een plant die veel zonlicht nodig heeft er echt niet gelukkiger op wordt als je hem in de schaduw zet. Hierdoor wordt de bevordering van de groei stopgezet, aangezien hij zijn energie uit zonlicht haalt.

Te kleine pot

Het is goed om in de gaten te houden of jouw plant niet aan een andere pot nodig is. Het kan namelijk zijn dat de wortels klem zijn gegroeid. Dit is niet zo zeer erg, maar wel is het van belang dat de plant zo snel mogelijk een nieuwe pot krijgt. Zo kan hij zich verder ontwikkelen. Daarnaast kan het ook zijn dat als je je plant hebt overgepot naar een grotere pot dat je even wat extra voedingsstoffen aan je plant moet geven. Zo weet je zeker dat jouw plant snel weer nieuwe blaadjes zal produceren. 

Veelgestelde vragen

Mijn plant groeit niet meer, wat nu?

De plant kan te donker staan, maar de plant kan ook geen voeding meer tot zijn beschikking hebben of de wortels kunnen niet meer verder groeien. Zet de plant daarom op een lichtere plek of geef de plant een grotere pot met verse potgrond. Het kan overigens ook zo zijn dat het winter is, dan groeit de plant sowieso niet.

Hoe weet ik of mijn plant te donker staat?

De plant staat te donker als de plant niet meer groeit of gele bladeren krijgt.

Wat betekent de winterrust voor mijn plant?

In de winterrust groeit een plant niet, het is een soort van winterslaap.

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *