Wist je dat niet alleen dieren een winterslaap houden, maar ook planten een winterrust houden? Er zijn verschillende redenen en manieren waarop ze dit doen. Wil jij nou weten hoe jij een plant kan herkennen die een winterrust houdt? Hieronder bespreken wij het allemaal.

Wanneer houden planten winterrust?

Planten houden vanaf de herfst een winterrust. Dit wil zeggen dat ze een soort winterslaap houden. Dit omdat er niet genoeg energiebronnen zijn voor de plant. De winterrust duurt tot ongeveer april. De planten gaan in deze periode niet dood, maar komen op een lager pitje te staan. Vanaf het voorjaar kunnen jouw planten zich weer optimaal ontwikkelen.

Zonlicht

Zoals veel mensen wel weten is zonlicht erg belangrijk voor planten, sterker nog: zonlicht en water zijn de belangrijkste dingen voor een plant. Tijdens de winterstop is er natuurlijk minder zonlicht waardoor deze energiebron minder zijn werk doet. Aangezien er deze periode minder zon is, zal jouw plant bijna of niet meer groeien. Ook kan het zijn dat een plant bruine bladeren krijgt en dat deze uitvallen. Geen reden tot paniek, zodra het voorjaar begint zal hij zich beter dan ooit ontwikkelen!

Verzorging

Zoals hierboven al benoemd werd gaan planten tijdens de winterperiode op een lager pitje. Daarom is het van belang dat je tijdens deze periode de verzorging ook op een lager pitje zet. Allereerst is het natuurlijk van belang dat je de planten bij het raam zet. Op deze manier krijgt je plant alsnog de nodige zonnestraaltjes op. Daarnaast moet je je plant minder water gaan geven. Wel is het van belang dat je dit op de juiste manier afbouwt.

Aan het eind van augustus kun je beginnen met het afbouwen van het water geven. Wel is het van belang dat je je plant dagelijks besproeit met een plantenspuit. Dit omdat je tijdens de winterperiode natuurlijk de kachel aanzet, heerlijk warm, maar minder fijn voor onze groene vrienden. De luchtvochtigheid in huis zal hierdoor omlaag gaan, iets waar je planten zeker niet blij van worden. Zorg er dus voor dat je dagelijks je planten besproeit. 

Veelgestelde vragen

Wat is de winterrust voor mijn kamerplanten?

Een kamerplant kan ook in winterrust gaan. De plant zal minder hard groeien, of kan zelfs helemaal stoppen met groeien. Dit komt omdat het in de winter minder licht zal zijn.

Wat moet ik doen als mijn kamerplant in winterrust is?

Geef allereerst minder water aan jouw plant in de winter. Bovendien is het belangrijk om geen plantenvoeding te geven aan jouw plant. Je kunt de plant ook beter niet besproeien met water. Met andere woorden: je kunt de plant gewoon met rust laten.

Waarom mag ik mijn plant geen wintervoeding geven in de winter?

Jouw plant zal in de winter in winterrust verkeren. Het is belangrijk om in deze periode geen voeding te geven, aangezien de plant tijdelijk is gestopt met groeien. Wanneer de wortels alsnog voeding krijgen, kunnen de wortels dit niet verdragen en dit kan leiden tot beschadigde wortels, en dus ook een beschadigde plant.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *