In de lente en zomer wil je natuurlijk volop buiten zitten op je gazon. Maar hoe kun je nou het beste je gazon onderhouden, dat het er weer mooi en gezond uit ziet na de winterperiode? Hieronder bespreken wij het allemaal.

Verticuteren

Je wil natuurlijk dat je gazon er mooi bij ligt. Dit kan door middel van het verticuteren van het gazon. Verticuteren is eigenlijk een ander woord voor het verwijderen van organisch materiaal wat tussen het gras groeit. Denk hierbij aan mos: zodra je dit uit je gazon haalt zal het weer goed kunnen ademen en groeien. Verticuteren is een pittige onderneming, het is dus van belang dat je dit niet vaker dan een keer in het jaar doet.

Verticuteren kun je doen door middel van het losharken met een verticuteermachine of een hark. Na het verticuteren kan het zijn dat er wat kale plekken zijn ontstaan in het gazon, dit wil je natuurlijk niet hebben. Daarom kun je op de kale plek wat nieuw graszaad strooien. Binnen de kortste keren heb je weer een supermooie grasmat.

Zuurgraad

Wat erg belangrijk is bij het onderhouden van je gazon is dat het de juiste zuurgraad heeft. Zodra dit het geval is zal het gazon beter de voedingsstoffen uit de bodem kunnen opnemen. Hierdoor zal het gazon beter groeien. De zuurgraad kun je verbeteren door het strooien van kalk. Het kalk strooien hoeft ook niet vaker dan een keer in het jaar. Voordat je begint met kalk strooien is het van belang wat voor zuurgraad het gazon heeft. Dit kun je bijvoorbeeld meten met een pH-bodemtest. 

Maaien

Natuurlijk is het maaien van het gazon ook een dingetje. Bij het onderhouden van je gazon is dit misschien wel een van de belangrijkste aandachtspuntjes. Je wil natuurlijk niet een uit de hand gelopen grasmat. Daarom is het van belang om je gazon regelmatig te maaien. In de periode van mei tot oktober wordt het aangeraden om een keer in de week je gazon te maaien.

Bemesten

Na het maaien van je gazon wordt het aangeraden om je gazon te bemesten. Hierdoor zal het gazon zich nog beter gaan ontwikkelen en heb je een mooie gezonde grasmat. Meestal wordt het mesten gedaan in het voorjaar, vanaf maart tot en met april. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van een tweede mest moment, dit wordt meestal uitgevoerd in juni en juli. Zo weet je zeker dat jouw gazon mooi en goed de zomer doorkomt. 

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je een gazon verticuteren?

Verticuteer je gazon minimaal een keer per jaar.

Wanneer moet ik kalk op mijn gazon strooien?

Strooi kalk op je gazon rond de maanden oktober of november.

Hoe herstel ik gele plekken in het gazon?

Het is belangrijk om genoeg water en mest te geven aan de gele plekken in het gazon. Is het te laat? Dan is het belangrijk om dit stuk weg te halen en opnieuw in te zaaien.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *